Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ: Србији прете велике поплаве, суше и епидемије!

Климатске промене и пораст просечне температуре довешће до низа негативних догађаја у нашој земљи, повећан је ризик од пожара и смањења водних ресурса, кажу климатолози

Четири последње године биле су најтоплије икад регистроване на планети, а Светска метеоролошка организација проценила је да ће 2019. година бити међу пет најтоплијих! Све ово одговара предвиђањима научника о утицају климатских промена. Ове промене и пораст просечне температуре утицаће негативно и на Србију, па нашој земљи све више прете драстичне суше и велике поплаве, упозоравају стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оборени рекорди

Како је недавно саопштила европска служба о климатским променама Коперникус, октобар ове године био је најтоплији октобар икад регистрован на планети. – То је пети узастопни месец у коме се региструје рекордно висока температура или температура која је врло близу рекордне – навео је Коперникус. Међутим, анализе стручњака говоре да није само октобар оборио рекорд, прате га јун и јул.

Др Владимир Ђурђевић, доцент на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду, објашњава да су ово последице коришћења фосилних горива, као и емисије велике количине угљен-диоксида. – То појачава ефекат стаклене баште и планета постаје све топлија и топлија. Србија ће имати последице које су забележене и последњих година.

Ове године и снег касни

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да, у просеку, први снег у Србији падне 23. новембра, али да ће ове године тај рок бити увелико пробијен. Прве пахуље, како каже, могуће су тек у првој декади децембра. – Озбиљније захлађење се може очекивати тек почетком децембра и уколико буду постојали услови за падавине, тада можемо очекивати и суснежицу и снег. Међутим, ако и буде падао снег, он се неће дуго задржати и неће се оформити снежни покривач – каже Ђурић и додаје да нас сутра очекује нешто хладније време с ветром и дневним температурама од 10 до 15 степени, а у Неготинској и Тимочкој Крајини до пет степени. – Међутим, већ у понедељак стиже нам прилив топлијег, медитеранског ваздуха, те ће температуре сваког дана следеће недеље расти. У понедељак ће температуре бити између 10 и 15 степени, а најтоплије време нас очекује у четвртак, када стиже наоблачење са кишом, али и температуром од 15, па чак до 20 степени у неким деловима – каже Ђурић.

Р. К.

Повећан број топлотних таласа и њиховог интензитета, већи ризик од екстремно јаких падавина које могу да доведу до бујичних поплава и генерално до поплава, повећан ризик од пожара, од смањених пољопривредних приноса, од пољопривредних приноса лошијег квалитета, ризик од ширења разних болести (вирус Западног Нила, лајмска болест..) и што се тиче људи и што се тиче биљака и животиња, ти временски услови негативно утичу на здравље, поготово на хроничне болеснике – каже Ђурђевић за Курир.

Др Бисерка Обрадовић

ОПАСНОСТ ОД ЗИКА ВИРУСА

Примаријус опште праксе др Бисерка Обрадовић каже за Курир да глобално загревање погодује развоју бактерија и вируса, те да би у Србији могли да очекујемо већи број оболелих од болести нетипичних за наше просторе. – Топле температуре погодују развоју комараца, крпеља и других инсеката, те бисмо с порастом температура могли да очекујемо већи број оболелих од вируса Западног Нила и лајмске болести. Такође, на овим просторима се може јавити и зика вирус и неки други који нису карактеристични за ово поднебље – каже др Обрадовић и додаје да посебна опасност прети од мутације већ постојећих вируса. Она каже и да високе температуре не погодују ни оболелима од астме, опструктивног бронхитиса и онима с повишеним крвним притиском: – Неуобичајене временске прилике утичу и на ментално здравље, па се тако многи због нетипично високих температура осећају напето, раздражљиво и имају проблема с несаницом.

Р. К.

Све драстичније

Он додаје да се повећава ризик од суша и донекле смањења водних ресурса, као и да ће се негативни ефекти, како буде одмицало време, осећати све драстичније. – Глобална температура је у просеку на целом свету у порасту за један степен, у Србији је у последњих пет година она била у просеку топлија за више од два степена. Ми смо међу тим регионима који се брже загревају од просека – наводи саговорник Курира.

 

Извор: Курир.рс/ Мина Бранковић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ