Србија

ВУЧИЋ: Предузећу најтеже мере, после повећања од 15%, следи ново!

Фото: јутјуб

Председник Србије Александар Вучић, председник Северне Македоније и председник Словеније Борут Пахор учествују на четвртом Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду.

Председник Александар Вучић приметио је данас да се земље у региону „лажу празним бројкама“, док се регион испразнио, па је у државама остало мање људи него што показују званични подаци, те поручио да је за останак младих у региону неопходан још бржи економски раст, али и креирање амбијента у којем ће људи схватити да у региону „нећемо да се бијемо, већ да радимо заједно“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на Регионалном форуму младих у Новом Саду, Вучић је приметио да ће бити још већих проблема са одласком радника, пре свега медицинских, у Немачку, када та земља у потпуности либерализује дозволе.

„Дође ми да најтеже мере предузмем само да нико тамо не оде од марта. (Немачком министру здравља Јенсу) Шпану сам рекао, а зато смо и повећали плате медицинским сестрама за 15 одсто, и следеће године ћемо још – немој случајно да долазиш у Србију због тога“, пренео је Вучић.

Додао је да тај процес не може у потпуности да се заустави на једноставан начин.

„У ери глобализације, безбројних плаћених огласа у нашим медијима од којих не можете да живите – чека вас посао у Немачкој, само се пријавите и живећете као “бубрег у лоју“… Нису људи криви, они само желе веће плате, криви смо ми што нисмо били у стању да обезбедимо боље услове“, приметио је Вучић.

Замолио је младе да схвате да значајно бољи услови не могу да се обезбеде за годину, две или пет, јер у том периоду плата може да порасте за 30-50 одсто, али не и за 200 одсто.

„То не постоји ни у једној економији света, морамо заједнички да радимо и стварамо тако нешто“, додао је председник.

Пренео је и да му је естонска председника рекла да ће тек када плате достигну цифру од 1.000 евра моћи да рачуна на то да ће се људи враћати у своју земљу.

Вучић је скренуо пажњу да се драстично смањио број грађана у региону, те да су све земље у региону у заблуди да имају више становника, него заиста имају.

Тако каже, у Србији, иако се лажемо да имамо 7,3 милиона људи, немамо више од 6,5 милиона становника, БиХ нема више од 2,7 милиона, Северна Македонија од 1,4 милиона, а Приштина нема укупно ни 1,2 милиона, са све 95.000 Срба.

У Хрватској нема ни 3,2 милиона људи, а у Црној Гори ни 520.000 становника.

„И тако се сви међусобно лажемо празним бројкама, а нико не разуме због чега. Испразнио се регион“, истакао је Вучић.

Додао је и да једна студија, урађена поводом економског раста, показује да изједначавање броја емиграната и имиграната можемо да очекујемо тек 2027. године.

Зато је наш циљ да пробамо то да убрзамо, поручио је Вучић.

„Да пробамо да буде 2026., можда 2025. године, али за то нам треба убрзан економски развој и оно што је за нас важно – да створимо амбијент у којем ће људи да схвате да више нећемо да се бијемо већ да радимо заједно“, рекао је Вучић и додао да је и зато поносан на иницијативу тзв. „малог Шенгена“ која ће региону донети бољитак.

Извор: Ало

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ