Русија Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ И ПОТПУНО ИЗНЕНАДИЛИ СРБИЈУ! Проблем са Косовом може да реши само…

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко рекао је да сада није најповољнија ситуација за обнову преговора између Београда и Приштине.

– Не могу да кажем да је сада најповољнија ситуација за обнову преговора. И ово је потпуно објективна оцена, јер Русија има и ја сам чуо понекад неке оптужбе на рачун Русије да Русија жели да спречи разговоре – рекао је Боцан Харченко у интервјуу за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући на питање, ко је оптуживао Русију, он је рекао, да је било таквих разговора и да је и из Приштине чуо изјаве да Русија не жели преговоре и нема жељу да се реши питање Косова заувек.

– Ова изјава стигла је на адресу Русије која је увек подржавала да се реши то питање више него партнери из западних земаља – додао је Харченко.

Између осталог, ми сматрамо да је ова ствар јако важна, преговарачки процес између Београда и ЕУ у Бриселу под окриљем ЕУ има такав темељ и подршку у УН. Али конкретне прилике, сада нпр. Приштина – доста је радикална ситуација и размишљања и изјаве. Још нису формирани привремени органи власти, сада према мом мишљењу нема преговарача, али још важније је да од стране Приштине није било ниједног помака, ниједног корака у сусрет образложеним захтевима Београда, пре свега ја мислим на тарифе, царине – истакао је руски амбасадор.

Он је нагласио да су „неопходни предуслови и само преговори и без неких временских оквира“.

– С обзиром на то да је ситуација веома тешка, имам озбиљне сумње да је могуће за неколико месеци или за једну годину да се реши овај проблем и то одједном. Тешко је ово замислити – закључио је Боцан-Харченко.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ