Србија

ПАЖЊА! Милион возила неће моћи да прође технички због овога! Грађани Србије побеснели

Увоз возила са Евро 3 моторима ће, према најавама државе, бити забрањен до краја 2020. године, а од половине 2021. чак око милион возила у Србији можда неће моћи да прође технички преглед због емсије штетних гасова.

Такође, још није разјашњено како ће се третирати старији аутомобили са бензинским моторима који имају уграђен плин. Стручњаци кажу да када буду строжи услови по питању мерења издувних гасова да већина мотора Евро 3 неће проћи, али и ни поједини мотори вишег стандарда, у зависности од њиховог стања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Правилник о подели моторних и прикљуцних возила и њиховој техничкој исправности предвиђа од 5. јула 2021. строжу контролу емсије штетних гасова. Сваки четврти половањак који се увезе у Србију има мотор Евро 3 стандарда, каже за Тањуг директор Центра за моторна возила у АМС С-у Милан Божић, али додаје да из године у годину њихов удео пада у увозу пада „јер се пре пар година увозило и више од 50 одсто таквих возила“.

„Очекујемо да ће њихов удео у увозу врло брзо додатно да падне, без обзира на ову забрану која се најављује“, каже он и упозорава да ће већи проблем имати возила тог и нижег еколошког стандарда која су у Србији већ регистрована.

„Већина тих возила неће моћи да прође технички преглед, а нарочито возила са којих су скинути катализатори или ДПФ филтер са дизела“, каже он.

Проблем техничког прегледа половином 2021. године решаваће се или враћањем катализатора, ретрофитингом возила односно чишћењем мотора како би прошао технички преглед, што се ради у неким државама ЕУ.

„Али, то је скупо и најчешће ће бити скупље од самог возила – тако да се то већини грађана највероватније неће исплатити“, каже Божић и додаје да ће за таква возила „крај приче“ бити на отпаду и у рециклажи.

Просечна старост путничких аутомобила у Србији је преко 18 година, а старији су нам теретњаци и аутобуси, док је просек старости трактора преко 30 година, а и њих ће лимитирати емисија издувних гасова од 2021. године.

„Шта ће бити са камионима и аутобусима, то је посебна прича, и још увек се не зна да ли ће се мало ретерирати (одступити) од Правилника – мислим да неће, а то значи да ће превозници бити у великом проблему“, сматра Божић.

У периоду прилагођавања који следи из АМСС саветују купце половањака у Србији да посебно обрате пажњу да ли имају катализаторе, јер постоје увозници који их скидају да би преко племинитих метала који су у њима остварили лаку зараду.

За недавни период загађеног ваздуха у градовима Србије кључни кривац је саобраћај односно возила чији су мотори са Евро 3 стандардом, а министар заштите животне средина Горан Триван каже да се ради на забрани увоза оваквих возила.

„Мислимо да је то јако важно за здравље наше нације и сигуран сам када додје тренутак, када се сви административни послови обаве, да тек од следеће године можемо размишљати када би смо могли то заиста и да урадимо“, рекао је Триван у изјави за Тањуг.

Он је додао да „какве год мере да буду доношене нико неће забранити нашим грађанима који већ поседују аутомобиле са Евро 3 моторима да их возе“.

Говорећи о примени одредби правилника о техничком прегледу који ће од половине 2021. године бити елиминаторан за возила на основу емисије издувних гасова, Триван је оценио да „имамо довољно времена да се сви припремимо“ и додао да је теоретски могуће да ауто стар 20 година има прихватљиву емисију гасова.

Појачане субвенције за возила на електрични погон и хибридна возила Министарство заштите животне средине ће тражити у буџету за 2020. годину, рекао је Триван и оценио да већ има помака, јер је ГСП у функцију ставио електричне аутобусе, а паркинг сервис има мере додатне афирмације оваквих возила.

Директор Центра за возила АМС Божић, такође, сматра да би држава требало само да преслика неке успешне моделе субвенција који постоје у Европи и истиче да су сва службена возила у Естонији на електрични погон, а да се у скандинавским земљама куповина еколошки прихватљивих возила стимулише смањењем пореза у износу и до 15.000 евра.

У Управи царине речено је Тањугу да је током претходне три године дошло до извесног раста увоза употребљаваних возила у Србију. У периоду од 1. јануара до 31. октобра у 2017. увезено је 109.011 возила, а у 2018. години 121.806 возила и ове године у том периоду 133.835 возила.

Податак о Евро 3 стандарду се не уноси у царинску декларацију, јер је то услов да би аутомобил уопште могао бити увезен, па је немогуће дати статистику о томе колико их је са моторима тог стандарда до сада увезено, кажу у Управи царине.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ