Србија

АМЕРИКАНЦИ ЗАПЕНИЛИ! Зауставите Вучића, прешао је све границе!

ВАШИНГТОН – Предавач на Универизету Џонс Хопкинс у Вашингтону Едвард Џозеф сматра да извештај Пентагона о томе да је Србија интензивирала сарадњу с Русијом од када је на власти Српска напредна странка показује да се „однос Запада према председнику Србије Александру Вучићу мора променити“, посебно, како наводи, због сарадње с руским обавештајним службама.

По његовом мишљењу, извештај је веома значајан зато што „званично потврђује оно у шта се одувек сумњало“, а то је, каже, да Србија интензивира војну сарадњу са Русијом, „док истовремено на унутрашњем плану назадује у спровођењу реформи и демократизације, и наводно покушава да реши питање Косова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додаје да Запад зна да „Русија нема никаквог интереса да косовско питање буде решено”.

„Знамо за поклоњене МИГ-ове и друге облике сарадње, али чињеница да је то озваничено је важна и сугерише да је веза симбиотичка, односно да користи и Србији и Русији. Такође, доводи у питање искреност председника Александра Вучића, када каже да је заинтересован за чланство у ЕУ“, наводи Џозеф у интервјуу за Глас Америке.

Он тврди да је извештај упозорење дипломатама које разговарају с председником Вучићем да „припазе колико он сарађује са Русијом јер се сада зна да је влада САД у потпуности свесна колико је дубока и распрострањена та сарадња”.

Сарадња са руским обавештајним службама је, по његовом мишљењу, сигнал који се не сме игнорисати.

„Кад једном уђете у поље шпијунаже и сарадње у тој сфери – то је тотално некомпатибилно са Западом и Европском унијом. Једноставно, не може се толерисати и дипломате то не смеју да игноришу“, рекао је Џозеф.

Он каже да Запад мора много отвореније да разговара с Вучићем и да треба престане да га, како наводи, моли да нађе решење за Косово и да се на неки начин компензује за то.

„Нико не треба да размишља о компензацији за лидера који има тако широку сарадњу с непријатељем као што је Москва и који иде против сопствених грађана и укида им слободе које им припадају“, наводи амерички аналитичар.

Радио Слободна Европа објавила је јуче извештај Пентагона у којем се оцењује да је Србија најпопустљивије окружење на Западном Балкану Србија када је реч о руском утицају и констатује да је сарадња САД са нашом земљом у области одбране и даље компликована због тежњи Србије да остане војно неутрална и да не приступа војним савезима.

У извештају се наводи и да су билатерални односи Србије и Русије били на знатно нижем нивоу пре доласка на власт Српске напредне странке, на челу са председником Александром Вучићем 2012. године.

Тврде се и да је Русија, како би се супротставила међународној изолацији која је уследила након припајања Крима 2014. године, почела да показује веће интересовање за развој војне сарадње са Србијом.

Када је реч о куповини наоружања и опреме, наводи се да је од 2012. године једино Србија на Западном Балкану набављала руско наоружање и опрему.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ