Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је јако битно! Једино на овај начин можете да се изборите са раком!

На вама је шта једете и када једете, али научна истраживања кажу да је боље да гладујемо

Иннтервали поста су врло популарни, јер многи сматрају да је то одличан начин да смршате и останете здрави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је аутофагија?

Назив “аутофагија” потиче из грчког језика и то је метаболички процес у коме организам једе сам себе. Циљ је обнављање тела. Нормални пост користи се за мршављење или за поштовање верских традиција. Аутофагија помаже при уклањању из организма старих и оштећених ћелија.

Без главног извора енергије – хране – тело почиње да се пребацује на унутрашње ресурсе. Међутим, тело је интелигентно, оставља здраве ћелије, а болесне и старе користи по властитом нахођењу. Зато неки стручњаци верују да дуготрајан пост може бити добра превенција од рака и деменције.

Историја аутофагије

По први пут, термин “аутофагија” користио је Кристијан де Див, цитолог и биохемичар из Белгије. То се догодило 70их година 20. века, међутим, детаљно проучавање такве појаве почело је недавно. Године 2016. биолог Јошинори Осуми из Јапана добио је Нобелову награду за рад у коме проучава механизме “самоједињења” тела.

Нове студије научника доказале су да пост или гладовање може помоћи у борби против инфекција, смањују упалу, јача одбрану организма. То смањује вероватноћу депресивних стања и шизофреније.

Да ли, заиста, вреди гладовати?

Дефинитивно, пост делује. Међутим, непромишљено не улећите у нове трендове и не излажите тело стресу на дужи период. Али краткотрајан пост је добра ствар за тело. Инхибира процес старења и оптимизује све телесне системе.

Имајте на уму да пре намерног прескакања оброка треба да се консултујете са лекаром.

Пост није препоручљив онима који имају гастритис, проблеме са жучи, надбубрежном жлездом, као и за труднице и жене које доје.

Научници се још препиру око трајања паузе између оброка. Неко верује да аутофагија почиње свакодневним гладовањем. Такав пост је имао резултате у експериментима над мишевима.

Али најбезбеднији пост је од 12 до 16 сати. Стога бите требали да вечерате најдаље у 20х, а доручкујете тек око 8х. Или да прескочите или вечеру или доручак.

Који су ризици аутофагије?

Имајте на уму да аутофагија нема беспрекорну репутацију, постоје многи научници и нутриционисти који се сумњичаво односе према овој појави.

Међутим, истраживање из 2016. године каже да је гладовање од 13х помогло неким женама које су имале карцином дојке да избегну рецидиве.

У 2011. години, научници су објавили извештај који је упозорио јавност на споредне ефекте аутофагије у онкологији. Дуго гладовање, напротив, може изазвати пораст постојећих тумора.

Стога, ако одбијате храну – то је ваша ствар. Сетите се само да се процес аутофагије у нашем тело одиграва стално, а стрес у облигу краткотрајног поста може само да га убрза. Али најлакши начин да се подстакне аутофагија је да се повећа физичка активност.

Најсигурнији начин да се тело рестартује је да се изложи физичкој активности!

 

Извор: Stil.kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ