Србија

СТРАВИЧНО! Американци послали оружје нашим комшијама! А разлог је само један! Србија мора…

Хрватска је сад и званично прихватила понуду Сједињених Америчких Држава о донацији 60 +24 борбених возила пешадије Бредли М2А са којим ће бити попуњене два тешка пешадијска батаљона који се налазе у саставу две моторизоване бригаде ХВ, а њихов долазак како је изјавио хрватски министар одбране Дамир Крстичевић се очекује 2020.

Иначе како су јавили хрватски медији то је по први пут да је министар Крстичевић јавно говорио о пројекту Бредли после више од годину дана преговора са Американцима. Крстичевић је на Међународној обрамбеној конференцији под називом „Будућност хрватске обрамбене индустрије и нове технологије“ истакао да компанија Ђуро Ђаковић Специјална возила има одличан потенцијал за сарадњу с америчком комапнијом БАЕ Сyстемс у циљу креирања производно-ремонтног центра возила Брадли за овај део Европе у Хрватској, и то преносом знања, али и директном инвестицијом америчког партнера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар одбране је рекао да су донирана БВП Бредли у веома добром стању, као и да ће Хрватска за њихову модернизацију морати да уложи 2 до 5 милиона долара по возилу. Хрватска набавља верзију М2А2 ОДС са топом калибра 25 мм. Министар је такође потврдио да је Хрватска пристала на учешће у новом ЕРИП-у, програму Стате Департмента кроз који САД помаже својим савезницима при преласку с источне на западну војну технологију. Кроз ЕРИП Хрватска ће добити 25 милиона долара за програм Брадлеy. Реализацијом овог пројекта Хрватска би испунила и програм достизања способности унутар НАТО-а.

Уз пројект Бредли, Крстичевић је навео још два приоритетна пројекта модернизације и опремања ХВ-а који ће бити реализовани, а то су: набвка вишенаменског борбеног авиона четврте генерације, где се ускоро очекује слање понуде потенцијалним продавцима, трећи програм је набавка четри хеликоптера Блек Хок. Уз те капиталне пројекте наведено је и даљи развој беспилотних летелица, увођење у оперативну употрену новог тактичког радио уређаја и пушкомитраљеза у НАТО калибру у Хрватску војску, јачање обавештајних сопособности и градњу фабрике муниције.

Иначе америчка донација Бредлија стиже само четири месеца касније после руске испоруке прве транше од десет лаких извиђачких оклопних возила БРДМ-2МС Србији августа ове године. Иако се већ дуже време спекулисало да ће Хрватска добити БВП Бредли М2А, прича дуга три године постала је реалност. С овом набавком прича о модернизацији наших БВП М80А мораће да добије приоритет, само остаје да се види да ли ће се од летошње конкретне најаве неке ствари померити са мртве тачке или ће се кренути у набавку нових борбених возила пешадије.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ