Србија

ОД 1. ЈАНУАРА НЕМА ПЛАСТИЧНИХ КЕСА: Да ли ће нас казнити ако их носимо на улици? ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ

Од 1. јануара 2020. године пластичне кесе, какве данас познајемо, биће скоро потпуно укинуте у Београду, па ће и наш свакодневни шопинг по продавницама, али и пијацама, бити знатно другачији.

Како ће све тачно изгледати почетком наредне године, то тренутно нико не зна, односно како ће се одлука која је донета 2018. године, а затим измењена пре неколико месеци, бити примењена у пракси.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како ће нам трговци мерити воће и поврће на пијацама? У чему ћемо носити робу из продавница? Да ли ће бити забрањене и, на пример, кесе за бацање смећа? Да ли ће неко кажњавати грађане и ако их види на улици како носе робу у некој пластичној кеси “заосталој из прошлих времена”?

Зато смо покушали да вам отклонимо бар неке дилеме.

1. Кад ступа на снагу?

Забрана коришћења пластичних кеса, какве су биле досад, према Одлуци о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје и услуга ступа на снагу 1. јануара 2020. године.

“Трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима, на територији града Београда, у циљу спречавања односно смањења стварања комуналног отпада и услед њихове штетности по животну средину”, стоји у овом документу.

2. Које су алтернативе?

Уместо досадашњих пластичних кеса трговци у продавницама мораће да понуде потрошачима: пластичну кесу која је биоразградива (препоручено је да буду повећане њихове цене), папирну кесу или торбу за куповину.

Пластичне кесе су подељене на оне до 15 микрона (веома лагане), од 15 до 50 микрона (лагане) и преко 50 микрона (пластичне за више употреба). Лагане кесе се забрањују за употребу.

3. Свака ће имати ознаку

Све пластичне кесе мораће да буду тачно означене којој групи припадају и то ознакама, скраћеницама и симболима према физичко-хемијским особинама материјала кесе. Пластичне кесе које се могу поново употребити или поново искористити рециклажом материјала означавају се посебним симболом, прописаним посебним правилником.

4. Постојаће и изузеци

Ипак, постојаће и неки изузеци. Како је својевремено најавио заменик градоначелника Горан Весић “у малопродаји ће бити дозвољено да код воћа и поврћа потрошачима буду понуђене лаке биоразградиве или папирне кесе”. Такав случај биће и на пијацама, како сазнајемо.

Такође, биће дозвољена употреба провидних пластичних кеса које се користе у услужним делатностима и малопродајним објектима на аеродрому, ако је таква употреба неопходна из безбедносних разлога.

5. А кесе за ђубре?

Кесе за бацање смећа, као и друге пластичне кесе које се не односе на “испоруку робе или услуга”, нису обухваћене овом одлуком. Дакле, у продавницама ће се и даље набављати пластичне кесе за смеће, иако нису за вишекратну употребу.

6. Ако вас виде са кесом на улици…

Не морате да бринете да ће вас неко казнити ако вас затекне са пластичном кесеом на улици, без обзира да ли долазите од куће или продавнице. Једноставно, жеља је да се ограничи број нових кеса.

7. Ко ће да контролише?

Наравно, одмах се поставља питање ко ће контролисати продавнице и евентуалну продају пластичних кеса. Одговор је – комунална инспекција.

8. Колике су казне?

Предвиђене су и велике казне за кршење одлуке и то 150.000 динара за правно лице, 25.000 за одговорног у правном лицу, 25.000 за физичко лице.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ