Србија

РУДАН ПИТАЛА ВУЧИЋА ЗАШТО СЕ СРБИЈА НАОРУЖАВА И ПЛАШИ ЛИ СЕ ХРВАТА: Од његовог одговора Хрватима се пуше уши

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није хтео у Загреб на конгрес ЕПП да не би доливао уље на ватру, у иначе већ прегрејаног атмосфери због могућности његовог доласка.

Он је то рекао на опаску Ведране Рудан да је погрешио што ипак није отишао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да нисам погрешио“, рекао је Вучић и додао: „Да сам отишао тамо, само би се о томе говорило, имали би протесте на улицама, тад је била и годишњица Вуковара. Хтео сам да урадим нешто добро за Европску народну партију, нисам хтео да доливам уље на ватру“, објаснио је Вучић синоћ у емисији Хит твит, на ТВ Пинк.

То, додао је, није било питање билатералних односа наших земаља, већ питање унутарпартијских односа унутар Европске народне партије (ЕПП), рекао је председник.

Вучић: Срби и Хрвати мораће заједно да решавају проблеме

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да Србија са Хрватском, упркос проблемима из прошлости, имати у будућности много боље односе него што су били пре и поручио да ће и Срби и Хрвати морати одоговорније да се понашају и сарађују како би опстали у будућности.

„Стварно мислим да ће у у будућности, упркос чињеници да су Хрвати најмање популарни у Србији, а Срби у Хрватској, да ће Срби и Хрвати морати да буду, не у истој држави, већ да ће морати да буду заједно и да се заједнички сурпоставлају различитим проблемима који ће долазити споља ако желе да опстану“, рекао је Вучић.

Како је рекао, сви заједно ћемо морати да се одговорније понашамо уколико желимо да опастанемо.

Хрватска књижевница Ведрана Рудан запитала је претходно Вучића, у емисији Хит твит на Пинку, зашто се не би након 30 година ставио „крст“ на тај „одвратни рат и зашто стално извлачимо лешеве и убијене родитеље?“.

„Мислим да је проблем у политичарима, а не у обичним људима…Јесте ли ви миротворац, а они дивљаци који не дају?“, запитала је Рудан председника Србије.

Вучић је рекао да то не може да се догоди још, зато што Хрвати „обично траже од нас да се посипамо пепелом, да се извињавамо и да се никада не сетимо Јасеновца“.

„А, овде говоре само о ономе што бисмо само ми желели да чуејмо и то тако иде“, додао је Вучић.

Рудан је питала да ли мисли да се у Србији „извлачи“ Јасеновац, па ове јаме и оне јаме и да ли можемо престати са тим због деце? Вучић је одговорио: „Ако би неко био у стању да престане са тим, ми би били спремни да каземо „у реду је да престанемо“. Прихватам да престанем одмах, само да нам сутра не кажу како су у домовинском рату Срби агресори и овакви или онакви, али, они неће да прекину. Они (у Хрватској) ће рећи да је то залог за будућност и да Србија то мора да призна“, додао је Вучић.

Рудан је, такође, претходно питала Вучића засто се као председник највеће земље на Балкану више не посвети миру и да ли заиста мисли да постоји шанса да Хрватска нападне Србију, односно – зашто се Србија наоружава и ко је може напасти.

„Не мисилим да је то реално (да Хрватска нападне Србију), не свакако у овом тренутку, не ни у будућности“, рекао је Вучић и запитао Рудан да ли неко мисли да Србија треба да буде без војске.

Рудан о томе засто се Вучић разликује од Милошевића, Вучић: Ма украли сте шоу!

Од Милошевића вас не разликује само то што стално говорите, приметила је хрватска књижевница Ведрана Рудан у „дуелу“ с председником Србије Александром Вучићем у емисији Хит твит, у којој му је „објаснила“ да смета Америци јер је „још жилав“, и да треба озбиљније да размишља о својој политичкој судбини.

Рудан је синоћ, иначе, емисију, односно шоу који је, како је приметио Вучић „узела“, почела тако што је објаснила да је пристала на гостовање јер, у принципу, воли „младе и згодне“ мушкарце, као што је Вучић, и ту је, каже, „преломила“, а „успут, поготово, ако је то председник суседне земље и то братске“.

Рудан је од старта „дала темпо“, приговарајући да Вучић не би требало да узима време дугим одговорима на питање водитељке, на шта је Вучић узвратио да ће ћутати надаље, а у једном сличном дуелу је шаљиво приметио да би он и Миломир Марић могли и да напусте емисију, што би оставило најјачи утисак.

Рудан је додала да „стално има неку мету на прсима“, а Вучић приметио: „То су ми неки други ставили, не ја“.

„Нисте ви, јер нисте самоубица, али кад неко држи мету на прсима често добије метак“.

На тему претњи Вучићу, Рудан се вратила у више наврата, па и у контексту политике неутралности Србије и колико је та политика опасна.

Рудан је рекла да ЕУ има дефинисан став и да ако се пружа отпор, они не слушају.

Вучић је рекао да мале земље имају велике шансе, на шта је Рудан рекла „док вас не смакну“.

Вучић је питао у ком контексту, на шта је она рекла – „физички“.

Једно од њених питања било је и да ли Вучић мисли да је изабран или одабран, попут власти у Хрватској, коју је неко одабрао и наметнуо гласачима, а Вучић је одговорио да је изабран и то више пута.

Рудан је, поводом твита о синоћњем покушају упада у Скупштину Србије, констатовала и да нема спонтаних протеста иза којих неко не стоји, те да Вучић не одговара Америци.

„Ја мислим да иза протеста у Србији стоје Американци, јер Америци не одговара ова ситуација и пат позиција Србије између НАТО и Путина“, оценила је она, додајући да се зна да је на Косову највећа војна база у Европи Према њеном мишљењу, „Вучић је још жилав“ и то је проблем Америци, а потом га је упитала: „Да ли ћете потписати то за Косово“, а када је српски председник негативно одмахнуо главом, она је закључила: „Онда ће они поново закуцати“.

Рудан је питала Вучића и зашто реагује на сваку ситницу, а Вучић је одговорио да не може да ћути на лажи, јер онда лажи поцињу да доминирају, да се неконтролисано шире.

На њену опаску да је то незрело, Вучић је узвратио да је он само нормалан, обичан човек.

„Немојте бити нормални, будите мало ненормални и више председник“, закључила је хрватска књижевница.

Рудан је на крају емисије питала и да ли је самоубилачки бити председник у Србији, на шта је Вучић рекао да не мисли тако.

„Али, ваши доктори мисле“, наставила је она, а Вучић је закључио: „Ја немам никаве шансе против вас…Заслужили сте шоу“.

Извор: Курир.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ