Идвајамо Свет

ОТКРИО СВЕТУ ИСТИНУ О СРБИМА! У Стокхолму уручена Нобелова награда ПЕТЕРУ ХАНДКЕУ (ВИДЕО)

Шведски краљ Карл Густав уручио је овогодишњу Нобелову награду за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу, а пољској књижевници Олги Токачук за прошлу годину.

Уручење Нобелове награде Пeтеру Хандкеу

Уручење Нобелове награде Пeтеру Хандкеу

Posted by Sputnik Србијa on Tuesday, December 10, 2019

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нобелова награда уручена је и за физику (Џејмсу Пиблсу, Мишелу Мајору и Дидијеу Келузу за допринос у разумевању еволуције универзума и Земљиног места у свемиру), за медицину (Вилијаму Келину, Питеру Ретклифу и Грегу Семенци за откриће како ћелије осећају и прилагођавају се доступности кисеоника).

Добитници награде за хемију су Џон Б. Гуденоу, Стенли Вајтингам и Акира Јошино за развој литијум-јонских батерија, док су признање за економију заслужили Абхиџит Банерџи, Естер Дуфло и Мајкл Кремер за рад на смањењу сиромаштва у свету.

Нобелова награда за мир раније данас у Ослу је уручена премијеру Етиопије Абију Ахмеду због залагања за постизање мира са Еритрејом.

Одлуку да награда буде додељена Хандкеу изазвала је много буре. Већина земаља региона због Хандкеа је бојкотовала овогодишњу доделу Нобелове награде, међу којима су амбасадори БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Албаније. Бојкоту се потом придружила и Турска.

Данас су током уручења на улицама главног града Шведске одржани скупови демонстраната који се противе одлуци Академије да се Хандкеу додели најпрестижнија награда за књижевност, преносе страни медији. Такође, одржан је и један скуп подршке који су организовали Срби из Републике Српске.

Вучић честитао Хандкеу: Као да је Нобела добио неко од нас

Председник Србије Александар Вучић, поводом свечаног уручења Нобелове награде за књижевност, упутио је вечерас честитку аустријском писцу.

„Поштовани пријатељу, примите моје искрене честитке. Као лауреат Нобелове награде уписали сте се међу бесмртне. Ова награда јесте награда за Ваш изузетан књижевни рад, за Ваше знање и стваралаштво, али исто тако и за неприкосновене моралне одлике, за храброст и достојанство, којима се борите за своје идеале врхунског интелектуалца“, навео је Вучић у честитки Хандкеу.

„Србија Вас сматра за истинског пријатеља и, бићу слободан да кажем, Вашу Нобелову награду доживљавамо као да ју је добио неко од нас. Сада, уз Иву Андрића, славимо још једног нашег нобеловца“, истакао је председник Србије.

„Надам се, драги пријатељу, Вашој скорој посети Србији“, наводи се такође у Вучићевој честитки.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ