Србија

ЕУ ИЗДАЛА НОВО НАРЕЂЕЊЕ СРБИЈИ: Без једног папира неће моћи више преко границе

Неће проћи више ни јабука.

Данас је ступила на снагу Уредба Европске уније о заштити од биљних штеточина којом је прописано да је за унос живих биљака на територију ЕУ неопходан фитосанитарни сертификат. Мађарска царинска служба упозорила је путнике да ће од данас на граници контролисати унос биљака – поврћа и воћа, цвећа, садног и семенског материјала у Мађарску.

То практично значи да путници који улазе на територију Уније неће моћи да унесу јабуке, шљиве, трешње, парадајз, кромпир, лук и друго воће и поврће, уколико немају фитосанитарни сертификат. На листи изузетог воћа које се и даље сме унети у Европску унију су банане, ананас, кокос, дуријан и урме.

Сушено, конзервирано и прерађено воће и поврће може се донети у ЕУ. Како је саопштено из мађарске Националне агенције за безбедност хране, ови прописи треба да заштите пољопривреду земаља ЕУ од биљних штеточина. Ова мера односи се на грађане који из трећих земаља путују у ЕУ, а не на наше извознике који су и до сада имали обавезу да обезбеде фитосанитарни сертификат приликом извоза воћа и поврћа у земље Европске уније.

Извор: Ало.рс/РТС/М.Ч.

loading...
Loading...