loading...
Pravoslavlje

SUTRA JE SVETI PROROK AVAKUM: Ako nemate sreće, IZGOVORITE OVE REČI svecu koji je prorekao dolazak Hrista

loading...

Prorekao je opustošenje Jerusalima. Kada je Navuhodonosor, car vavilonski, udario na Jerusalim, Avakum se sklonio u zemlju Ismailćansku, odakle se posle opet vratio u Judeju, gde je živeo kao zemljoradnik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog proroka Avakuma. Bio je sin Asafatov, iz plemena Simeonova.Bio je prorok šest stotina godina pre Hrista za vreme cara Manasije. Prorekao je opustošenje Jerusalima. Kada je Navuhodonosor, car vavilonski, udario na Jerusalim, Avakum se sklonio u zemlju ismailćansku, odakle se posle opet vratio u Judeju, gde je živeo kao zemljoradnik.

Jednoga dana nosio je ručak radnicima na njivi, kad mu se odjednom pojavio anđeo Gospodnji i rekao mu – Odnesi ručak koji imaš u Vavilon Danilu, u jamu lavovsku. I reče Avakum – Gospode, Vavilona ne videh, i jamu ne znam gde je.

Tada ga je anđeo uzeo za kosu i preneo ga je u Vavilon, u daljinu ogromnu, na jamu lavovsku, u koju je Danilo bio bačen po naređenju cara Kira za kaznu, jer se nije poklonio idolima. – Danile, Danile, primi ručak što ti ga posla Bog – viknu Avakum. I Danilo je primio i jeo.

Potom anđeo Božji opet uze Avakuma i prenese u Judeju, na njegovu njivu. Još je Avakum prorokovao o oslobođenju Jerusalima i vremenu Hristovom. Upokojio se u dubokoj starosti i sahranjen u mestu Kela. Mošti su mu otkrivene u vreme Teodosija Velikog.

Na sutrašnji dan izgovorite ovu molitvu za spas duše:

Proroka Tvoga Avakuma, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

 

Izvor: Telegraf.rs

Loading...
loading...
loading...