Србија

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ: Нови закон ступа на снагу: Ако ово урадите следи вам до 60 дана затвора!

Оштре санкције за возаче који не зауставе возило на знак или наредбу овлашћеног полицијског службеника

У Црној Гори је данас ступио на снагу измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима који за најтеже саобраћајне прекршаје предвиђа искључиво затворске казне од 15 до 60 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То важи за возаче који управљају возилом под дејством алкохола у концентрацији од 2г/кг или већој, који су под утицајем опојних дрога или других психоактивних супстанци и који се у насељу крећу брзином која је за 70 километара на сат и више већа од дозвољене брзине или ван насеља брзином која је за 90 км/х већа од дозвољене.

Затворска казна од 15 до 60 дана биће изречена особама која управљају возилом за време трајања мере забране управљања или ограничавања права на управљање моторним возилом и који не зауставе возило на знак или наредбу овлашћеног полицијског службеника.

– То се односи и на особе који одбију да се подвргну испитивању помоћу одговарајућих средстава и апарата (алкометар, дрога тест и др.) ради провере присуства алкохола у организму или постојања знакова алкохолне поремећености или дејства опојних дрога – каже се у саопштењу Управе полиције.

Наводи се да ће се, у складу са новим законским решењем, према возачима који су починили прекршај предузимати мере на основу сакупљених казнених бодова, који се воде у Прекршајној евиденцији, а на основу решења судова за прекршаје или коначних прекршајних налога.

Из Закона је брисана одредба о физичком одзимању возачке дозволе на месту прекршаја, већ ће се ограничавање права на управљање моторним возилом евидентирати у посебној евиденцији, о чему ће возачи добијати решење.

– На исти начин биће реализоване и заштитне мере забране управљања моторним возилом, изречене од судова за прекршаје или изречене коначним прекршајним налогом – каже се у саопштењу.

Из полиције подсећају да је циљ измена Закона, побољшање безбедности свих учесника у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода са најтежим последицама.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ