Свет

УДАРНА ВЕСТ! Драма се наставља! Ердоган остављен на цедилу,Руси му прете ратним бродовима!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган доживео је тежак пораз своје политике и сада се налази у изузетно тешком положају из кога се, како се чини, неће моћи извући сам.

У ноћи између четврка и петка, у нападима сиријског ратног ваздухопловства на турске положаје у Идлибу, погинула су најмање 34 турска војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о највећој погибији турских војника у једном дану у модерној историји. Последица тога је велики потрес у турској влади и Ердоганова одлука да више не задржава сиријске избеглице, што прети да уздрма целу Европу.

Идлиб је последња покрајина на западу земље коју не контролише режим Башара ал Асада. У њој се налазе разне побуњеничке групе, а њихово деловање уз подршку Турске био је главни аргумент Дамаска да крене у преузимање Идлиба.

Русија, која у Сирији ратује на страни Асада, огласила се јутро након сукоба и поручила да турска војска није требало да буде у зони напада. Према објашњењу Москве, Сирија је циљала екстремисте терористичке групе Тахрир ал-Шам, али је ватра погодила и турске војнике.

Турска је са Русијом раније договорила да Идлиб, у које се налази више од три милиона сиријских избеглица, остане зона под турском контролом, пише „Еурактив“.

У тренутку очаја због тешког војног пораза, Турска је петак ујутру, по речина неименованог званичника, одлучила да више неће задржавати избеглице на њиховом путу ка Европи. Оне које су већ у Турској и оне које ће тек стићи из Идлиба.

Следећи корак Анкаре био је да се обрати НАТО-у за помоћ, иако већина земаља у које би се слила та река избеглица седи у одбору Алијансе. Након кратког састанка НАТО је позвао на прекид агресије сиријске стране, а многи аналитичари сматрају да су речи подршке највише што ће Турска добити.

Према неким изворима, Турска размишља да се позове на члан 5. по коме има право да тражи помоћ осталих чланица јер се налази у оружаном сукобу. Међутим, ту се налази у незавидном положају. Већ је испровоцирала тензије са Француском, Италијом и Грчком својом одлуком да истражује подморје Кипра у потрази за нафтом.

Америка је јасно дала до знања да Сирија није у њеној сфери интереса, а и још није опростила Ердогану друговање и сарадњу са Владимиром Путином.

Са друге стране, Русија је објавила да шаље два ратна брода опремљена крстарећим ракетама према сиријској обали, што Асаду шаље сигнал да може да рачуна на њену безрезервну подршку.

Ердоган се тако нашао безизлазној ситуацији из које ће се тешко извући без нових савезника.

Турски председник ће врло вероватно морати да се задовољи бурном реториком, позивањем на међународно право и вербалним нападима на Асада, да би коначно прихватио смрт својих војника као колатералну жртву.

Путину ће свакако одговарати ослабљени Ердоган који зависи од његовог гаса и чека испоруке његовог ракетног система С-400.

Река избеглица на путу ка Европи

Чим је одјекнула вест да Турска више неће поштовати споразум о ЕУ из 2016. године и заустављати избеглице на путу за Европу, колоне су кренуле ка грчкој граници.

Турској полицији, обалској стражи службеницима граничне безбедности наређено је да се повуку са копнених и морских прелаза које користе мигранти према Европи у ишчекивању скорашњег доласка избеглица из Идлиба.

У првој групи било је око 300 избеглица међу којима су Сиријци, Иранци, Ирачани, Пакистанци. Мигранти су се окупили у западном турском обалском округу Ајвалику у провинцији Чанакале, одакле су се бродом пребацили на грчко острво Лезбос.

Турска телевизија НТВ приказала је снимке људи који иду кроз поља носећи ранце на леђима и навела да неке избеглицее покушавају да пређу границу Капикуле и уђу у Бугарску, али да им то није дозвољено.

Бугарска је одговорила максималним пооштравањем контрола на граници. Послала је жандармерију на гранични прелаз са Турском, а послаће додатно још 1.000 војника заједно са војном опремом.

Грчка полиција је најпре расподелила појачања дуж копнене границе са Турском, а затим је и потуно затворила прелазе.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ