Свет

АЛБАНЦИ У ШОКУ: САД им прете санкцијама, а ако буду послушни…

Фото: Јутјуб

Притисак САД према Приштини ескалирао је последњих недеља због одбијања Приштине да следи став САД да одмах и безусловно укине таксе. У игри су сада и економске санкције, али и потенцијалне новчане награде.

Последња претња Косову стигла је од саветника америчког председника за националну безбедност Роберт О`Брајана. Он је упозорио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ће САД обуставити сву економску помоћ Приштини, ако таксе на не буду одмах укинуте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, Хашим Тачи, председник Косова по повратку из Вашингтона изјавио је да је Америка спремна да уложи на Косово 150 милиона евра ако се постигне споразум са Београдом, а предуслов за то је да се таксе укину.

Да ли су Приштини испоручени и штап и шаргарепа – санкције и награда – с обзиром какве одлуке буду доносили?

Санккција или награда из Америке

Политиколог Драгомир Анђелковић, ипак, верује да се Приштини нуде и штап и шаргарепа, али да следи и озбиљан притисак ако не буду прихватили да се таксе укину.

„Опет, нуди им се и стимулација. Међутим, тешко је у овом моменту стварно рећи до које мере је америчка политика конзистентна по том питању. Јер, не треба заборавити да је америка дубински подељена на круг око Трампа и његов део администрације и на дубоку државу, дакле читав низ сенатора и конгресмена који су блиски Приштини. Тако да однос према Косову у великој мери није само став спољне политике Америке већ и унутрашње,“ објашњава Анђелковић.Он сматра да у таквим околностима званична Америка вероватно и нуди Приштини неку врсту награде да укине таксе.

„Није лако спровести санкције и мере против Приштине с обзиром на огроман албански лоби повезан са Демократама у Америци и људима из такозване „дубоке државе“. Тако да би све ово требало да охрабри Београд јер ово  први пут да Америка показује спремност да примени санкције према Приштини,“ мишљења је Анђелковић.С друге стране, додаје он, ипак треба да будемо и реални и да не заборавимо да Косово има јаке лобисте у Америци, а нарочито међу Трамповим опонентима.

Шамар непослушном детету

Политиколог са Косова Неџмедин Спахиу није сигуран колико се Тачију може веровати на реч, јер је више пута слагао, и напомиње да ће таксе свакако бити укинуте од 1. априла.

„Не ради се овде ни о никаквом штапу ни шаргарепи. Косово је америчко дете  и овакав однос америке је поступак према непослушном детету. Ако не слушају добиће шамар. Али, у конкретном случају неће Косово добити шамар већ Аљбин Курти, ако не послуша,“ сматра Спахиу.По његовим речима, Америка економски подржава Косово независно од тога шта се дешава и уверен је да се ту не може ништа променити јер, просто, они неће дозволити да Косово пропадне.

Извори из Приштине спекулишу и да је због Куртијевог инаћења већ обустављени раније планирани пројекти „Миленијумски изазови“, које је требало да финансира Америка, а реч је о, наводно, десетинама милиона евра.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ