Свет

ЕВРОПА СЕ ТРЕСЕ! ЕУ подиже војску? Ево о чему се ради!

Загреб — Шеф европске дипломатије Жозеп Борел изјавио је у Загребу да се нада да европске земље неће морати да шаљу војску на границу између Грчке и Турске.

Он се нада да војска неће бити потребна ради заустављања могућег новог таласа избеглица из Сирије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ситуација у Сирији и на турско-грчкој граници тема је састанка европских министара одбране на којем уз Борела учествује и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Борел се слаже с Турском да помоћ Уније Анкари није довољна, јер је данашња ситуација тежа од оне из 2016. када је постигнут споразум о финансијској помоћи у замену за задржавање миграната, јавила је Хина.

„Наставићемо да помажемо колико год можемо. Али стално им поручујемо да гурање људи према граници није решење ни за кога и излаже људе ризику“, рекао је високи представник.

„Желимо да наставимо сарадњу, али не тако да се људи уверавају да могу да дођу до Европе“, навео је он.

Високи представник ЕУ је раније у среду био у Анкари, неколико дана пошто је Турска, незадовољна сарадњом с Европом, објавила да отвара границе за мигранте у правцу Европ,е па су десетине хиљада миграната похрлиле на границу.

Новинарима у Анкари, Борел је рекао да ће ЕУ издвојити хитну помоћ у висини од 170 милиона евра као хуманитарну помоћ Сирији.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ