Србија

НОВИ АМЕРИЧКИ УЛТИМАТУМ: Србија да одустане од…

Амбасада САД у Београду саопштила је да је забринута због чињенице да Србија набавља руску војну опрему и позвала Београд да одустане од трансакција са Москвом које, како је навела, могу да изазову санкције.

„Позивамо све наше савезнике и партнере да се одрекну трансакција с Русијом које ризикују покретање санкција према Закону о супротстављању америчким супарницима кроз санкције. Више пута смо изразили забринутост због набавке руске војне опреме у Србији, укључујући планирану куповину система Панцир, са високим владиним званичницима“, наводе из Амбасаде, преноси Танјуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасада оцењује да САД и Русија имају врло различите визије за будућност Западног Балкана и поручује да Вашингтон снажно подржава европски пут Србије и њен постављени циљ чланства у ЕУ.

С друге стране, како тврди, Москва се „активно противи западној интеграцији региона и настоји да спречи решавање етничких тензија, маргинализује утицај САД и ЕУ, и успори или спречи земље Западног Балкана да следе своју, независну оријентацију“.

Своје мишљење о томе што је Србија набавила руски ракетни систем „Панцир 1“ крајем фебруара ове године дали су амерички Стејт департмент, Европска унија и НАТО.

Стејт департмент је тада позвао све савезнике и партнере да одустану од трансакција са Русијом које би могле да доведу до увођења санкција по Закону о супростављању америчким противницима кроз санкције.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија у војном смислу значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система „Панцир С1“, чију набавку наша земља није крила и све је радила транспарентно.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ