Регион

ОРБАН ЗАЛЕДИО АЛБАНЦЕ: Српски пријатељ захтева да Мађари…

Мађарска намерава да идуће године преузме командну дужност у мировној мисији на Косову, што би било први пут да држава из региона буде на челу међународних снага Кфора, преноси портал Балканска безбедносна мрежа

Како се наводи у тексту (www.балкансец.нет), то је у Вашингтону изјавио мађарски начелник Генералштаба Ференц Кором, у разговору са замеником начелника здруженог Генералштаба САД, генералом Џоном Хајтеном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико Мађарска добије подршку за ту иницијативу, место команданта Кфора први пут преузеће једна држава из региона а тиме би се прекинула и досадашња пракса да на чело мисије долазе официри западноевропских чланица НАТО.

Најава мађарског начелника Генералштаба долази после недавне одлуке Будимпеште да појача свој контигент у Кфору са још 100 војника.

Мађарска од свих држава региона има највише војника у мисији Кфор која укупно броји 3.526 људи из 27 земаља.

Мађарски контигент састављен је од 385 људи у саставу Тактичког резервног батаљона. То је јединица посебне намене директно потчињена команданту мисије. Обучена је и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву.

Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.

Први човек Кфора тренутно је генерал Микеле Ризи и он је једанаести официр из Италије који предводи ту мисију.

Од 2000. године до данас команданти Кфора били су генерали Велике Британије (једном), Француске (три пута), Немачке (седам пута), Норвешке (једном) и Шпаније (једном).

Мађарска и Србија и иначе имају врло развијену војну сарадњу.

Од 2011. године на Дунави или Тиси редовно се одржавају вежбе речних јединица „Гвоздени мачак“. На вежбама „Комшије“ заједно наступају јединице копнене војске Мађарске, Србије и Националне гарде Охаја.

Поред улоге у мисији Кфор, Мађарска на основу уговора са НАТО од 2014. године обавља контролу горњег слоја ваздушног простора Косова.

Извор: Танјуг/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ