Србија

ВУЧИЋ ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ ВОЈСЦИ, ПОЛИЦИЈИ И БИА: Председник Србије затвара границе

Председник Србије Александар Вучић дао је налог војсци, полицији и Безбедносно-информативној агенцији да готово херметички затворе нашу границу према Северној Македонији, уколико би дошло до навале миграната који већ данима са турске стране покушавају да уђу у Грчку, потврђено је „Блицу“ у врху власти.

Вучић се на то одлучио превентивно, водећи рачуна о националној безбедности, али је сигуран да ће Србија, буде ли потребе, умети да заштити своју територију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Знаћемо да саштитимо своје границе“

Више од 130.000 миграната у овом тренутку иде ка граници Турске и Грчке, а Србија ће, уколико буде потребе, умети да заштити своје границе и територију од миграната и у томе ће се водити искључиво интересима националне безбедности и сигурности, рекао је јуче председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да српске службе добијају све важне информације и да ће доносити одлуке у складу са ситуацијом.

– Ако буде потребе да заштитимо и сачувамо границе, то ћемо урадити на ефикасан начин. Овог пута нећу да чекам одговоре од ЕУ, већ ћемо се понашати апсолутно и искључиво у интересу наше безбедности и сигурности. Грађани не треба да буду забринути јер Србија има довољно капацитета и снаге да се заштити – рекао је Вучић и додао:

– Ми ћемо гледати и како реагује ЕУ. Увек смо показивали солидарност према свима који су избегли из ратних подручја и не желимо ни према коме да се односимо као према нељудима, али ћемо умети да сачувамо и безбедност и сигурност грађана Србије. Србија неће дозволити да буде паркинг за мигранте. Ако неко помисли да Србија треба то да постане, показаћемо да се то неће догодити и на резолутан, јасан, недвосмислен начин наши државни органи неће дозволити улаз у Србију оним лицима за које сматрамо да би могла да угрозе сигурност и безбедност земље – рекао је Вучић.

Он је казао да је било проблема са мигрантима у Србији, али и нагласио да насиља има углавном међу самим мигрантима, док су напади на домицилно становништво ретки, те да је више напада на имовину.

– Завели смо ред у Шиду, у Београду су они који су физички нападали српске држављане приведени правди и сносиће тешке последице за нападе. Али има 1.000 пута више таквих напада од Срба него од миграната и зато не прихватам фашистичке теорије које круже међу одређеним политичарима и грађанима. Наша обавеза је да покажемо солидарност, али људи у Србији не морају да брину, умећемо да заштитимо границе – рекао је Вучић.

Истовремено, премијерка Ана Брнабић најавила је седницу Владе о мигрантској кризи.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ