Србија

ВУЧИЋ ОДУШЕВЉЕН! Ево шта је Орбан поклонио председнику Србије за рођендан!

Фото: јутјуб

Мађарски премијер Виктор Орбан послао је председнику Србије Александру Вучићу, који данас слави 50. рођендан, несвакидашњи поклон, који се тиче важне историјске личности

Председник Србије Александар Вучић, који данас слави јубиларни, 50. рођендан, добио је од мађарског премијера Виктора Орбана несвакидашњи поклон – деонице за финасирање изградње тунела испод Будима, које је својевремено купио српски кнез Милош Обреновић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Урамљени поклон у згради Председништва Вучићу је уручио мађарски амбасадор у Београду Атила Пинтер.

Орбан и Вучић у више наврата наглашавали су да су претходних година, учввшћујући везе између два народа, који су можда и најбољи у нашој заједничкој историји, развили и лично пријатељство. Овај гест мађарског премијера то само потврђује.

Изградња тунела који пролази испод брда у Будиму, на којем се налази тврђава, била је идеја грофа Иштвана Сачењија, почетком педесетих година 19. века. Пројекат су урадили Вилијам Тиерни Кларк и Адам Кларк. Због препрека које су потицале од градске управе, а потом и због револуције 1848. године, изградња је почела тек 1852.

За финансирање радова бивши палатин Јожеф Ирмењ установио је Друштво за изградњу тунела које је издало деонице. Након пораза у борби за слободу интересовање за ове деонице је било велико, а учешће у изградњи истакнути припадници мађарске аристократије сматрали су својом моралном обавезом. Чињеница да се овој акцији придружио и српски кнез Милош Обреновић потврђује да је на куповину деоница и он гледао као на веома битну ствар и уједно као на пријатељски гест према Мађарима.

 

Извор: Еспресо.рс/Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ