Здравље

Ако сумњате да сте ЗАРАЖЕНИ КОРОНА ВИРУСОМ, ево коме да се јавите и шта тачно МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ

Након што је откривен први пацијент оболео од корона вируса у Србији, важно је да знате: уколико имате симптоме или сумњате да сте оболели од корона вируса, потребно је јавити се дежурном епидемиологу, на број телефона, који је истакло Министарство здравља (064 8945 235). Пацијент даље поступа у складу са добијеним саветима, рекли су нам недавно из Градског завода за јавно здравље (ГЗЗЈЗ).

Подсетимо, мушкарац (43) из Суботице, оболео је од ЦОВИД-19 типа корона вируса, саопштио је јутрос министар здравља, Златибор Лончар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Било је питање сата када ће се то десити. Ради се о човеку који има 43 године, добро се осећа и нема никакве тегобе. У више наврата боравио је у Будимпешти, где му живи сестра. Она је имала респираторне тегобе – рекао је Лончар, додавши да ће одржати обећање да се информације јавности дају „крајње транспарентно, и да ће благовремемо обавештавати о свему што се дешава“.

Министар је потврдио да је оболели држављанин Србије боравио са сестром, а онда је по повратку у Србију осетио тегобе.

– Био је одговоран, самоизоловао се, послао децу код бабе и деде на село. Остао је са супругом која му је доносила само храну. Урађене су анализе, јутрос је стигао резултат, да је позитиван, пре сат времена. Узете су анализе свих особа које су биле у контакту са његовом породицом, током дана ће бити познати резултати. Његова супруга и деца се добро осећају – рекао је Лончар, поновивши да „нема места паници“.

Дакле, као што су у више наврата и помињали, надлежни су очекивали да ће корона доћи и у Србију, те су истицали превентивне мере. Сада, када је овај вирус у оквирима наших граница, потребно је да се мера придржавамо још ригорозније.

Код првих симптома позовите 064 8945 235

Ипак, ако превентива закаже, те посумњате да сте и сами оболели, потребно је да се јавите дежурном епидемиологу, који ће вас даље посаветовати шта је чинити. Једна од могућности јесте да ће лекари посебне Хитне помоћи доћи да ураде потребне анализе и да хоспитализују пацијента, а како то изгледа, имали смо прилике да видимо недавно, када су болничари у посебној заштитној опреми транспортовали потенцијалног пацијента од Врачара до Инфективне клинике.

– Пацијент је пребачен на Инфективну клинику, а од симптома има само фебрилност, повишену температуру. Он је дошао са ризичног подручја, те морамо да будемо веома обазриви, све је урађено из предострожности. Због тога наши болничари носе посебну заштитну опрему – рекли су тада за „Блиц“ из Хитне помоћи.

Како да разликујете симптоме корона вируса и сезонског грипа, можете прочитати у посебном тексту.

Не идите у Дом здравља

Уколико се оглушите о овај савет, и пожелите да одете директно у Дом здравља, сасвим је извесно да ћете „пољубити врата“. То доказује случај обреновачког дома здравља, на чијим вратима је закачено следеће обавештење:

– Молимо пацијенте који долазе из Републике Кине или Италије, а имају температуру или проблеме са дисајним органима да не улазе у просторије већ да позову телефоном особље службе. Телефони су истакнути на вратима. Након разговора пацијент ће бити уведен у изолацију где ће бити прегледан и у консултацији са другим службама и инфектологом спроведен на даље дијагностичке процедуре – пише у овом обавештењу.

Како сазнајемо, овакво упутство није усамљен случај, већ су и многи други престонички домови здравља прибегли сличним мерама, а сасвим је у складу са једним од основних превентивних савета – избегавајте да проводите време у групи.

Тестирање на корона вирус у приватним клиникама није добра идеја

Оно што је такође важно да знате, јесте да да тестирање на корона вирус у приватним амбулантама може да буде веома погрешан потез.

Докторка Ивана Беговић-Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београд, недавно је за „Блиц“ одговорила на питање да ли је грађанима Србије могуће да се тестирају на корона вирус самоиницијативно, уколико немају симптоме и у којој установи то могу да ураде.

– Тестирамо само особе које имају симптоме, или су били у контакту са неким за кога се сумња да је заражен. Чули смо да у неким приватним клиникама постоје тестови, али не знамо којим, ни колико коштају. У сваком случају, не препоручује се да се самоиницијативно тестирање, јер оно људима даје осећај лажне сигурности – рекла је докторка.

Уколико неко дође, рецимо, из Италије, тестира се, добије негативан налаз, осећа се сигурно, а заправо, је инфициран вирусом и тек након пет или шест дана вирус „дође“ у слузокожу грла одакле се узима брис, појашњава др Беговић-Лазаревић. Пет или шест дана је најчешћи период инкубације, додаје докторка, а изолације трају 14 дана из предострожности.

Све референтне анализе раде се у Торлаку, те налаз приватне клинике не би био уважен.

За разлику од самоиницијативног тестирања, лекари препоручују превентивне мере, подсећа докторка Беговић-Лазаревић: појачана хигијена, поготово руку, избегавање групних окупљања, избегавање контакта са потенцијално зараженима…

Превентивне мере

Када је у питању конкретна превентива, грађани би требало да се понашају једнако као и у случају респираторне инфекције. Приликом кашљања и кијања, покривајте нос и уста. Избегавајте контакт са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура). Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа.

Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку), нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју.

Препоручује се ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања. У случају потребе, носите рукавице (оперите их после употребе), али избегавајте руковање и грљење. Не додирујте лице ако претходно нисте опрали руке, поготово слузокожу. Не прилазите пацијенту ближе од метар-два.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ