Свет

ПОБЕСНЕЛИ! Американци прете да ће силом ослободити своје којима се суди за ратне злочине! Ево о чему се ради!

Одлука Међународног казненог суда (ИЦЦ) да истражи злочине у Афганистану неморална је и незаконита, поручио је амерички државни секретар Мајкл Помпео реагујући на одлуку жалбеног већа Међународног кривичног суда које је одобрило захтев тужилаштва за истраживање могућих злочина у Авганистану

Ово је доиста запањујући корак неодговорне политичке институције која се маскира као правно тело, рекао је шеф америчке дипломатије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сједињене Државе заштитиће своје људе од овог издајничког суда без закона и неће финансирати ову политичку освету – огорчено је рекао Помпео, навикнут да ИЦЦ истражује и осуђује само оне у које прстом упре Вашингтон.

Треба подсетити да је тужилаштво Међународног кривичног суда покренуло прелиминарну истрагу ситуације у Авганистану још 2006. године, а 2017. године предрасправном већу послало захтев за испитивање могућих ратних злочина и злочина против човечности у оружаном сукобу у Авганистану.

У оквиру случаја могли би бити истражени талибани, авганистански војници и Американци, посебно припадници ЦИА који су починили злочине у тајним затворима у Пољској, Литванији и Румунији. Због тога је пријава очекивано одбијена, а као разлог је наведено да процес неће бити у интересу правде и да су изгледи за успешну истрагу и казнени прогон изузетно ограничени.

Међутим, тужилаштво Међународног кривичног суда је успело да оспори одлуку пред жалбеним већем, баш као што је био случај са захтевом да се истраже израелски злочини у Појасу Газе и на Западној обали.

Напомињемо да Сједињене Државе нису члан Међународног кривичног суда, а 2002. године су чак усвојиле посебан закон који допушта употребу војне силе за ослобађање америчких и држављана савезничких држава затворених на основу потернице коју распише ИЦЦ.

У марту 2019. је Вашингтон увео ограничења за издавање виза представницима Међународног кривичног суда који су, према мишљењу америчких власти, директно одговорни за истраге које се спроводе против америчке војске.

 

Извор: Logicno.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ