Идвајамо

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА МИНИСТРА ЗДРАВЉА: Сада је и потврђено! Коронавирус је стигао у Србију!

Министар здравља Златибор Лончар обратио се грађанима на ванредној коференцији за медије данас, и потврдио је први случај корона вируса у Србији.

Чекали смо ово из сата у сат, сада званично објављујем да је потврђен први случај корона вируса у Србији – рекао је министар, и открио више детаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У питању је човек од 43 године из Суботице, који је боравио у Мађарској. Када се вратио у Србију осетио је тегобе, али је био одговоран и самоизоловао се, послао децу на село и остао само са супругом која му је доносила храну.

Заражени човек се сада налази у болници у Суботици, а министар је нагласио да су на тестирању сви који су били у контакту са зараженим и његовом породицом.

Нема никаквог разлога нити места за панику, очекивали смо ово већ данима. Настављамо даље са свим мерама које су прописане – рекао је министар, и апеловао:

– Молим све грађане да се придржавају тих мера, а посебно бих апеловао на мушкарце старије од 70 година да смање своју изложеност вирусу и борављење у затвореним просторијама са више људи, попут градског превоза.

Министар је нагласио да ће наставити да транспарентно обавештавају јавност о даљем развоју ситуације. Он каже и да је време за ширу акцију по питању лечења вируса.

– Овај проблем не може да реши једна земља, вирус нема ни пасош ни документа. Морају да се састану сви министри европских земаља, и неопходно је да се усвоји заједнички план којим би се водиле све земље.

Доктор Предраг Кон је нагласио да је битно што је откривен први случај.

Мислили смо да ће се десити у Београду, али није тако. У овој ситуацији имаћемо далеко веће ангажовање епидемиолошке службе, која ће трасирати контакте и радити све што може да мапира пут вируса. Све особе које су биле у контакту са зараженима ће бити у карантину, и важно је да схвате да нису одговорне само себи, него свима нама.

Лечење ће се спроводити само у изолацији, а доктор Кон је упозорио да ће здравствени систем бити оптерећен наредних дана због мапирања и праћења болести.

Лекари истичу да је Србија била одлично припремљена за ово, и наглашавају да нема потребе сејати страх.

– Имамо срећу да наши епидемиолози имају искуство са разним епидемијама. Важно је само да се понашамо одговорно, а наш први пацијент се понашао одговорно, чим се сам пријавио – истиче доктор Мијомир Пелемиш.

Пелемиш истиче да имамо капацитете да сместимо све заражене људе, и још једном истиче да нема потребе за паником.

Тачно имамо разрађен план, како и где ће се лечити, као и ко ће лечити нове случајеве ако их буде било. Систем ће збринути људе. Овај пацијент је сасвим добро, његова породица нема никакве тегобе, али ми ћемо третирати све потенцијалне случајеве. Сваког сумњивог третирамо као да је позитиван случај – рекао је министар Лончар.

Лончар је на крају рекао да ће о свему обавештавати јавност, и апеловао је на медије да се понашају професионално.

– Тренутна терапија за пацијента није компликована пошто он нема тегобе, а што се тиче нових терапија у разговорима смо да нађемо нове методе које су дале резултате.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ