Русија Свет

НАТО У СТРАХУ! Руси им послали поруку: Ако само покушате ово…

Руско Министарство спољних послова поручило је земљама НАТО, које планирају вежбе „Бранилац Европе-2020“ (Defender Europe -2020) на граници РФ, да размисле  о последицама агресивног деловања које подижу напетост у региону.

Интензивирање активности НАТО на граници са Русијом неће, међутим, натерати Москву да промени курс своје спољне политике, истичу у Министарству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући вежбе Алијансе, планиране за период април-мај, у Министарству истичу да та војна организација не крије да је у оквиру маневара њен потенцијални противник Русија и да на границама Русије окупља  „ударну песницу“.

Истичу да ће те вежбе, у којима ће поред европских чланица Алијансе учествовати и више од 20.000 америчких војника и десетине хиљада јединица војне технике, бити највеће од окончања Хладног рата.

Такође се констатује да САД, под изговором обавеза у НАТО, систематски гомилају своје снаге у Источној Европи у непосредној близини Русије и редовно повећавају финансирање одговарајућих војних програма.

„Сада ни у НАТО,ни у Вашингтону, не крију да је потенцијални противник у оквиру тих вежби – Русија. Ипак, то нас неће натерати да променимо спољнополитички курс. У историји Русије било је много оних који су покушавали да јој прете, звецкајући оружјем. Сви ти покушаји завршили су се неславно“, наводе у руском Министарству.

Министарство је скренуло пажњу и на изјаву америчког министра одбране Марка Еспера да је циљ вежби жеља да се Русији пошаље неки сигнал, да се Русија натера да промени своје „лоше понашање“.

Интересантно је, констатују у Москви, да је донета одлука о одржавању тако свеобухватних војних вежби у време када Русија слави 75. годишњицу победе у Другом светском рату.

Тај рат је покренула нацистичка Немачка на бази неснованих оптужби на рачун СССР, а „данас сличне тезе користе у Вашингтону настојећи да врше притисак на Русију“, закључују у Министарству.

Вежбе ће бити одржане од 20. априла до 20. маја.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ