Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Путинов и Ердоганов договор је предаја Турске

Договор који су о Сирији у четвртак постигли руски председник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган у ствари значи предају Турске, оцена је аналитичара

Они наводе да је Путин прочитао да Ердоган блефира претњама ратом, те га је натерао да се повуче. Бивши амерички обавештајац Скот Ритер каже да је споразум о Идлибу, који су двојица лидера потписала у Москви био идеалан излаз Ердогану из практично безизлазне ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стари споразум

Ритер оцењује да споразум није нов, већ да је исти као онај који је потписан 2018. у Сочију.

– Ердоган је схватио да су побуњеници у Сирији неспособни да се боре против војске сиријског председника Башара ел Асада, као и да његова војска никако не сме да уђе у отворени сукоб са Русијом. Кад су ти побуњеници, односно терористи, потрчали да их турска војска заштити, настао је проблем. Сиријске снаге гађале су побуњенике и убиле турске војнике, што је Ердогану донело низ проблема код куће – објашњава Ритер.

Он додаје да је Путин добро прочитао Ердогана кад је овај претио ратом против сиријске војске.

– Путин је знао да Ердоган не сме да се усуди да уђе у отворени рат у Сирији, јер би то значило рат против Русије. Зато је руски председник ствари решио педантно. Ердогана је приморао да потпише споразум исти као пре, али је остатку света приказао да је турски лидер ипак нешто добио. Тако је Путин понудио једноставан излаз из лоше ситуације – навео је бивши обавештајац.

Велики пораз

Међутим, према његовим речима, све што се догодило представља велики пораз Турске.

– Споразум који је Ердоган потписао са Путином практично значи да се Турска предала. Остаје да се види како ће се ситуација даље развијати, али, судећи према Ердогановим изјавама да ће руски ракетни систем С-400 бити стављен у функцију у априлу, јасно је да од његових претњи ратом нема ништа – закључио је Ритер.

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ