Свет

ТРАМП ЗАДАЈЕ ТЕЖАК УДАРАЦ ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Албанци у шоку, након ове понуде Србији

Шок за шоком у Приштини!

Бљерим Река, министар за европске интеграције привремених приштинских институција, изјавио је да се Србији нуди велики компромис, односно, како је рекао, излазак на Луку Драч у Албанији преко Косова. Како преноси Косово онлајн, Река у изјави за РТК није изнео детаљнија објашњења овог предлога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, с наводима Бљерима Реке поклопила се и изјава Арбен Гаши, шефа посланичке групе Демократског савеза Косова, који је открио да су Сједињене Америчке Државе најавиле санкције против Приштине. Његова странка, која је, иначе, у коалицији са Самоопредељењем у косовској влади, обавештена је о санкцијама које би званични Вашингтон могао да предузме због тога што Приштина није укинула таксе на робу из Србије. Како је објаснио, реч је о могућности „привременог преиспитивања пројеката на Косову“. Он је, међутим, изразио уверење да до тога ипак неће доћи, уз поруку:

– Свесни смо важности партнерства са САД – навео је Гаши.

Не брини, Тачи, Србија ће заштитити своје Косово

Хашим Тачи је пре два дана најавио „да ће сви они који прете Косову, добити одговор на својој територији“, а Дарко Трифуновић каже за „Ало!“:

– Косову нико не прети, а ко год да прети Косову, Србија ће стати да штити своју територију. Тачи може мирно да спава, пошто Србија има инструменте и могућности да заштити своју територију.

Његова изјава је дошла након што је Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, одбацио као нетачне наводе да ће САД наставити да пружају економску помоћ Приштини, уколико на снази остану таксе.

Гренел је то написао на Твитеру одговарајући на писање Берата Бузхале, директора Газете експреса, који је на тој друштвеној мрежи пренео наводе Аљбина Куртија, сарадника премијера привремених приштинских институција.

Гренелов одговор на то је био да то није тачно, те да је Куртију јасно стављено до знања да ће његова одлука да задржи на снази таксе, макар делимично, нашкодити економији Косова, а да САД неће непотребно трошити своју помоћ ако косовско руководство настави да шкоди свом народу на тај начин.

Трифуновић: Америка је гарантовала Србији излаз на море

Први који је говорио о томе да би у случају корекције граница Драч требало да припадне Србији, те да решење треба тражити у договору пре свега Тиране и Београда, био је Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност.

– Пошто је питање Косова врло осетљиво и за Србе и за Албанце, мислим да Србија и Албанија морају да постигну историјски договор и да се ресетују наши односи. Сасвим је природно да уколико се Албанци с Косова на било који начин припоје Албанији, да Србија заузврат тражи север Косова све уз границу са Црном Гором и читаву скадарску регију, пропорционално ономе што је остало на југу. Председник Трамп траже фер решење, које ће да задовољи и Србе и Албанце, а једно од тих решења које је утемељено чак и међународним документима, који гарантују Србији излаз на море, тачније о плану председника Вилсона, у којем се у 12. тачки Србији и српском народу гарантује излазак на море. Суштински, то и Албанци знају, па не треба губити време и објашњавати да је Скадар стари средњовековни српски град. Ништа није немогуће, ако се жели наћи поштено решење.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ