Свет

ГРЧКА ДОБИЈА ПОМОЋ: Ова држава шаље војску на грчко-турску границу, стање алармантно!

Кипар ће упутити безбедносне снаге на грчко-турску копнену границу на реци Марици, како би помогао Грчкој да је заштити, рекао је данас портпарол кипарске владе Киријакос Кусиос.

Он је навео да је одлуку о слању снага кипарски председник Никос Анастасијадес пренео грчком премијеру Киријакосу Мицотакису у телефонском разговору јутрос.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Премијер Грчке је са захвалношћу прихватио предлог председника и стога ће јединица безбедносних снага Кипра отпутовати одмах у Грчку ккао би бранила и заштитила границе Грчке и Европе – рекао је кипарски званичник.

Раније данас, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је Грчку да „отвори своје границе“ за мигранте.

– Хеј, Грчко! Апелујем на вас… отворите капије и ослободите се овог терета. Нека оду у друге европске земље – рекао је Ердоган током говора у Истанбулу.

Турски председник је додао да ће у понедељак отпутовати у Белгију на разговоре са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

– Надам се да ћу се из Белгије вратити са другачијим резултатима – истакао је Ердоган.

Обалска стража Турске саопштила је у суботу да је Ердоган наредио да се избеглицама забрани прелазак морске границе са Грчком због претње њиховој безбедности.

Турска је прошлог месеца објавила да више не може да обуздава прилив избеглица из Сирије и отворила је своје границе. Након ове одлуке, донете услед напетости у сиријској провинцији Идлиб, хиљаде миграната покушало је да уђе у Грчку преко Турске. Полиција и војска распоређене су на граници.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ