Србија

АЛБАНЦИ У ПАНИЦИ! Трамп се спрема да уништи Куртија! Ево шта се дешава!

Аљбин преко Брисела жели да се супротстави Белој кући, али Доналд спрема „специјални пакет“ мера за некадашњег саветника Адема Демаћија

Нема љубави између Аљбина Куртија и Вашингтона још од 2013, када је у насилним демонстрацијама које је организовало Самопредељење против Бриселског споразума повређена тадашња америчка амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон, а сада је то прерасло у отворену нетрпељивост.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С једне стране налазе се Доналд Трамп и његов специјални изасланик Ричард Гренел, који је у више наврата јавно критиковао актуелног премијера у Приштини, а с друге је Курти, који своје савезнике види у Великој Британији и Немачкој, као и свима онима који су отворено против актуелне администрације у Белој кући.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић навео је да „Курти покушава да се сакрије иза става појединих европских утицајних држава које имају различиту политику према дијалогу од САД“.

– Зато Курти с охолошћу и бахатошћу наступа према америчком председнику Доналду Трампу и његовом специјалном изасланику Ричарду Гренелу – наводи Ђурић и додаје:

– Ствара се утисак да Курти покушава да купи време до избора у САД, надајући се да ће бити замењени људи за које он сматра да нису наклоњени његовој идеји.

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да је „Курти отворио рат са Белом кућом и то не може добро да се заврши за приштинску страну и за политичку стабилност те власти коју он сад тренутно предводи са Самопредељењем на челу“.

– Како ће се даље ствари одвијати, то ћемо да видимо. Србија ни на који начин није утицала на ову ситуацију, Србија јесте за то да престане блокада преговара, Србији одговара америчка иницијатива у овом тренутку. Србија се практично налази у позицији да чека исход овог сукоба на релацији прво Вашингтон-Брисел, а онда и Вашингтон-Курти – сматра Миливојевић.

Сматра да Куртију не одговара Трампова администрација јер има различит поглед у односу на оне претходне и не полази од тога да је косовска прича завршена прича, већ да треба разговарати.

– Они не одустају од признања, али сматрају да признање или исход решавања косовског чвора ипак треба да буде резултат договора две стране на некаквој основи и уважавају да постоји интерес Србије који такође треба уважити – каже Миливојевић.

Војни аналитичар Владе Радуловић изјавио је да је због сукоба Приштине и Вашингтона угрожена и безбедносна ситуација на КиМ.

– Говорим пре свега из перспективе српског становништва које тамо живи и на основу разговора с тим људима. За разлику од неких ранијих времена, овог пута бисмо могли бити и сведоци уличних нереда и сукоба унутар албанског националног корпуса који би били засновани пре свега на политичким и клановским поделама. Колико је то реалан сценарио, најбоље говоре године иза нас, које су обележене бројним инцидентима како унутар приштинског парламента, тако и на улицама. Све то јасно говори са каквим се потенцијалним угрожавањем безбедности може суочити становништво на Косову, а погоршавање односа са САД може бити кључни повод за то. У том случају безбедност Срба би посебно била доведена у питање – навео је Радуловић и додао да се приче у косовским медијима око „повлачења трупа САД пласирају у покушају Аљбина Куртија да у потпуности истера Американце са Косова, а онда то да искористи да се обрачуна са Србима.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ