Свет

СВЕТ У ШОКУ! Председник Турске коначно открио шта ће се десити са Сиријом и избеглицама!

Анкара се залаже за територијални интегритет Сирије и нема намеру да анектира њену територију, изјавио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.

„Циљеви Турске у ратом разореној Сирији никада нису укључивали покушаје инвазије или анексије сиријске територије“, рекао је председник говорећи у Истанбулу, преноси телевизија НТВ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наш једини циљ је стварање услова под којима би се 3,6 милиона сиријских избеглица у Турској и 1,5 милиона на територији у Идлибу која се граничи са Турском, могло безбедно вратити својим домовима. Желимо да што пре обезбедимо територијални интегритет и политичко јединство Сирије“, истакао је Ердоган.

Према његовим речима, Турска је потрошила 40 милијарди долара за пријем сиријских избеглица, док су земље Европске уније Анкари у те сврхе доставиле само три милијарде евра.

У четвртак су у Москви одржани преговори лидера Русије и Турске због погоршања ситуације у сиријској провинцији Идлиб. На крају састанка усвојен је заједнички документ. Стране су потврдиле посвећеност „астанском формату“ и објавиле о увођењу режима прекида ватре од поноћи у петак. Русија и Турска су се договориле о заједничким патролама важне саобраћајнице М4, која је сада под контролом милитаната.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ