Регион

ТУГА! ПРЕМИНУЛА ПОЗНАТА ГЛУМИЦА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ДЕТИЊСТВО МНОГИХ: Цела Југославија памтиће је по ОВОМЕ!

Фото: Pixabay.com

Сви су тужни.

Позоришна, телевизијска и филмска глумица Вероника Дурбешић преминула је у суботу, 7. марта у Загребу у 76. години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вероника Дурбешић родила се 4. фебруара 1945. у Загребу. Класичну гимназију завршила је у Сплиту. На Педагошкој академији у Ријеци дипломирала је енглески, српскохрватски и руски језик, а 1973. године дипломирала је глуму на загребачкој Академији драмске уметности.

Још током студија глуме врло се активно ангажирала у загребачким позориштима . У својој каријери наступила је у бројним комедијама, оперетама, мјузиклима и рок-операма, у којима је посебно до изражаја долазио њен дар за комичне улоге.

Од телевизијских улога најзапаженије су оне из серија „Тражим сродну душу“ Берислава Макаровића, „Путовање у Вучјак“ Иве Штивичића и Едуарда Галића и „Клупа на Јурјевском“ Ивице Иванца и Звонимира Бајсића.

Била је и сарадница на Одсеку глуме загребачке Академије драмске умјетности.

Године 1996. одликована је Редом Данице Хрватске с ликом Марка Марулића за заслуге у култури, а 2016. године добила је Награду Хрватскога друштва драмских уметника за уметничко деловање за подручје оперете и мјузикла.

– Глумац је поета једнога града, он је лучоноша. Глумца се не може платити, ми сами себе плаћамо, ми на овој сцени морамо бити, а та награда доказује да је мој живот имао смисла“, поручила је Вероника Дурбешић примајући ту награду.

Покојна глумица је у популарном цртаном филму „Чудесне шума“ позајмљивала глас ликовима који су обележили детињство многих током деведесетих на просторима бивше Југославије.

Извор: srbijadanas.com/Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ