Свет

Вол стрит обуставио трговање!

Њујоршка берза на Вол стриту данас је обуставила трговање у периоду од 15 минута, јер су индекси пали за више од седам одсто.

Када је обновљен рад берзи, пад је и даље износио седам одсто, да би се потом делимично успорио и износио је 5,5-6 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У 15.00 часова по средњоевропском времену индекс „Дау Џонс“ пао је за 6,11 одсто – на 24283,95 поена, док је индекс „Насдак“ пао за 5,5 одсто – на 8099,32 поена. Индекс S&P 500 пао је на 5,96 одсто.

Масовна распродаја у предберзанском трговању покренула је механизме за спречавање даљњег пада тржишта капитала, преноси Б 92.

Такозвани ниво прве заштите активира се аутоматски када шири индекс С&П падне седам процената. То је први пут да се тај аларм огласио од децембра 2008. у јеку светске финансијске кризе изазване крахом инвестиционе банке Леман брадерс.

Трговање је настављено након 15 минута паузе, у 9:49 по источноамеричком времену, а индекс Дау Џон изгубио је убрзо по настављању трговања на берзи 2.000 поена.

Према писању медија, Саудијска Арабија је објавила да намерава да повећа производњу нафте и да смањи цене.

Тренутно се пад основих типова нафте – „Брент“ и „ВТИ“ успорио за око 20 одсто.

Главне берзе азијско-пацифичке регије затворене су падом за 3-7 одсто, а у Европи су берзе отворене падом индекса за 6-9 одсто. Слично је и у земљама Персијког залива, Египту и другим државама.

Цене нафте су пале након што се учесници ОПЕК+ 6. марта нису договорили ни о измени параметара договора, ни о његовом продужетку. Мајски фјучерс нафте „Брент” је смањен за 28,69 одсто, на 32,28 долара по барелу, док је априлски фјучерс нафте „ВТИ” пао за 31,25 одсто, на 28,33 долара. Све ово проузроковало је пад курса рубље. Вредност долара је према подацима од недеље ујутру 74 рубље, а евра 85 рубаља.

Извор: sputniknews.com

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ