Србија

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Сутра велики скок температуре, а онда…

Још један временски ролеркостер је пред нама.

Након температура које су просек за ово доба године, жива у термометру ће се у српској престоници са 10. попети на 23. подеок, а потом се спустити на 13 степени. И све то десиће се у рекордном временском периоду – за само 72 сата!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након прохладног времена и температуре око 10 степени, што је просечна вредност за почетак марта, у среду ће уследити увод за нагли температурни скок који нас очекује у четвртак.

– У среду нас очекује сунчано и топлије време, максимална температура ће се кретати између 12 и 18 степени – рекао је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Београђане у среду очекује чак 17 степени, те ће бити један од топлијих градова.

Ипак, у четвртак ћемо сведочити још већем скоку температуре, када ће жива у термометру показивати вредности изнад 20. подеока. Веома топло време биће и у главном граду, где се прогнозира чак 23 степена.

Петак доноси и свежије време, најпре на северу земље, али и у Београду, где ће температура бити пар степени нижа у односу на претходни дан, док ће се на југоистоку задржати високе температуре, преко 20 степени.

– Крајем дана стиже хладни фронт који ће у суботу условити пад температуре, у појединим деловима земље и за 10 степени. Падавина неће бити, али је нови температурни обрт оно на шта ставља акценат надолазећи хладни фронт – истакао је Ђурић.

У недељу ће бити још свежије, а након тога нас очекује „мирнији период“, дакле без наглих преокрета, а температура ће бити у складу са годишњим добом.

Овакве температурне осцилације представљају шок за организам и чињеница је да то тешко подносе и здрави људи, а камоли хронични болесници. Осим њих, ове временске промене свакако осећају и метеоропате.

Симптоми метеоропатије

Ментални симптоми се огледају кроз промене расположења, умор, поспаност, лошу концентрацију, несаницу, нервозу.

Физички симптоми укључују главобоље, болове у зглобовима, мучнину, болове у мишићима или у пределу неких повреда које су зарасле.

Нагла промена времена утиче на особе које болују од срчаних обољења. Они могу осетити убрзан рад срца, аритмију, промене у висини крвног притиска услед сужавања или ширења крвних судова.

Жене су такође склоније депресији и анксиозности услед флуктуације хормона у њиховом организму.

Симптоми метеоропатије јављају се 24-48 сати пре неке промене времена, а смањују се када се метеоролошке промене заиста и десе. Уколико следи више промена узастопно, симптоми који се касније испољавају нису толико јаки јер тело постепено почиње да се прилагођава.

Посебно јако на организам могу утицати нагле промене времена које су праћене пљусковима и грмљавином и великом концентрацијом позитвних јона у ваздуху.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ