Србија

У ВРТИЋИМА УВЕДЕНЕ ПОСЕБНЕ МЕРЕ ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА: Ево о чему се ради…

У београдским вртићима уведене су мере заштите ради спречавања ширења корона вируса у колективима. Препоручене су следеће мере:

Проветравање просторија

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Рано ујутру запослени у вртићу дужни су да проветре све просторије пре уласка деце, док су руководиоци у обавези да омогуће откључавање тих просторија, како би се ова мера несметано спровела.

* Обавезан је и боравак деце на отвореном простору, била то тераса, двориште вртића или јавна површина, како у преподневним тако и у послеподневним сатима, док је за време одсуства деце из просторија потребно додатно их проветрити.

* Најдуже на сат и по времена васпитачи изводе децу из соба како би их проветрили на пет минута, а отварање прозора и терасних врата обавезно је након доручка, у време боравка на отвореном, пре и после поподневног одмора као и после ручка.

Прање руку, дување носа

* О правилном прању руку требало би да брину не само деца, већ и одрасли. Деца у вртићима од медицинских сестара уче како да правилно перу руке и бришу их папирним убрусима, да би хигијена била на што вишем нивоу.

* Деца руке перу под надзором васпитача или сестара, а оно је обавезно ујутру након уласка детета у васпитну групу, након коришћења тоалета, пре и после оброка, уласка у собу након боравка напољу или у фискулурној сали.

* Када помажу деци да дувају нос, васпитачи марамице одмах бацају у канту и у обавези су да након тога оперу руке.

Дезинфекција и прање играчака

* Сваког јутра у тачно одређено време дезинфикују се просторије вртића, а обавезно је и свакодневно прање и дезинфекција играчака за јасле у млађој групи, док се у осталим групама то обавља према потреби.

* У вртићима се постељине мењају по утврђеном распореду, а меке играчке се свакодневно редукују и перу. Запослени у овим установама воде евиденцију о томе када су дезинфиковане играчке.

Само деца са потврдом да су здрава

* Свако дете које иде у вртић мора да има здравствену потврду да је здраво и уредно вакцинисано. Ово се нарочито односи на примање ММР вакцине.

* Опште стање деце под строгим је надзором, а у случају симптома вируса, као што су цурење носа, повишена температура и малаксалост, васпитачи издвајају дете и у обавези су да позову његове родитеље. Уколико се родитељ не јавља на позив, наредни корак је позивање хитне медицинске помоћи, коју дете чека у соби за изолацију.

И запослени под контролом

* Васпитачи константно прате број присутне деце и редовно проверавају разлоге њиховог одсуства. Такође, запослени који имају симптоме болести одмах се удаљавају са радног места.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ