Србија

УВЕДЕНЕ НОВЕ МЕРЕ: За ове грађане Србије важи КАРАНТИН!

Грађани Србије који се враћају из Италије, Кине, Јужне Кореје, Ирана и Швајцарске, подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, мораће да проведу 14 дана у самоизолацији, каже помоћник министра здравља и потпредседник Радне групе за контролу коронавируса др Горан Стаменковић.

Он је за Тањуг објаснио да самоизолација подразумева да ти грађани две недеље остану код куће, да не иду на посао, да смање све контакте са особама ван домаћинства, али да воде рачуна и о контактима у кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уколико се појаве било какви симптоми, одмах треба да контактирају надлежни завод, епидемиолога – нагласио је Стаменковић.

Бројеви телефона надлежних епидемиолошких служби на одређеној територији налазе се на здравственим упозорењима који се деле путницима при уласку у нашу земљу, али и на сајту Министарства здравља.

– У случају појаве тежих симптома, до куће оболелог долази епидемиолошки тим, организује се санитетски превоз и даље лечење у надлежном инфективном одељењу – нагласио је он.

Надлежна епидемиолошка екипа контролисаће да ли се држављани Србије, по повратку из земаља са интензивном трансмисијом новог корона вируса, придржавају мера самоизолације.

– Апелујемо и на свест грађана и њихову личну одговорност да се придржавају тих мера. Тешко је све забранити, херметички затворити и зато је важна лична одговорност сваког појединца – навео је он.

Страним држављанима који долазе из подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, односно из Италије, појединих провинција Кине, из Јужне Кореје, Ирана и делова Швајцарске привремено ће бити забрањен улазак у нашу земљу, одлучила је данас Влада Србије.

Уведена је и препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и социјалне заšтите у Републици Србији у земље са интензивном трансмисијом ЦОВИД-19 као и жаришšтима епидемије.

Стаменковић каже да ће та одлука бити на снази све док епидемиолошке процене говоре да постоји ризик по здравље становништва.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ