Свет

ИТАЛИЈАНСКИ ЛЕКАР ОТКРИО ИСТИНУ: „Корона вирус НИЈЕ као тежак грип, још се сећам ПРВОГ ТЕСТА који сам урадио на пацијенту“

Фото: Фејсбук принтскрин

Др Данијел Макини, запослен у болници Хуманитас Гаваззени у Бергаму на Фејсбуку је окачио статус о правом стању о корони у Италији.

До сада, више од 460 људи у Италији је умрло а 9,172 је заражено вирусом. У Италији су тренутно на снази строге мере заштите, а ево шта о свему каже др Данијел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Много сам размишљао о томе да ли да пишем о овоме и шта бих написао, али сам закључио да би тишина с моје стране била неодговорна – почиње свој Фејсбук статус Макини. Његов статус на енглески језик је превела др Силвија Стринђини, епидемиолог са универзитета у Женеви.

– Не желим да ширим панику, али када порука о томе колико је опасно оно што се дешава не допире до људи, морам да реагујем – наставља др Макини.

In una delle costanti mail che ricevo dalla mia direzione sanitaria a cadenza più che quotidiana ormai in questi giorni,…

Posted by Daniele Macchini on Friday, March 6, 2020

Подсетимо, у Бергаму, граду од око 122.000 становника, око 1245 њих је заражено.

– Лично сам посматрао реорганизацију целе болнице протекле недеље, када размере епидемије још нису биле тако застрашујуће. У застрашујућој тишини, као да смо чекали почетак рата а многи од нас, укључујући и мене, нису могли да појме до каквих ће размера све нарасти. Још се сећам првог теста који сам радио на пацијенту за корона вирус. Био сам стравично нервозан и уплашен, а нисам ни слутио да најгоре тек следи, јер ситуација је сада у најмању руку драматична. Рат је одједном букнуо и до данас није стао, напротив. Сада пролазимо кроз нову драму јер не можемо да обезбедимо ни приближно довољно кревета за пацијенте. Одједном, сви пацијенти имају исти испис на таблама на кревету: билатерална упала плућа.

Молим вас, не описујте ЦОВИД-19 као „тежак грип“. Случајеви заражених расту из секунде у секунд, само наша болница у току дана прими 15 до 20 нових случајева корона вируса. А сви резултати тестова као на траци иду исто: позитивно, позитивно, позитивно… Служба за хитан пријем нам је пред колапсом.

Сваки могући респиратом нам је чисто злато, а лекари и медицинско особље падају с ногу.

– Гледам сестре са сузама у очима јер неће моћи да спасу све које су примиле, гледам исцрпљене лекаре који и даље успевају да се побрину за пацијенте и који и сами гурају кревете са пацијентима јер сестара просто нема довољно. Више нема ни смена ни радног времена. Сви смо увек ту на располагању пацијентима, солидарнији него икад. Више не виђамо своју породицу нити одлазимо кући, како не бисмо заразили њих. Неки од нас су већ заражени упркос свим могућим мерама опреза. Неке колеге су заразили чланове своје породице, неки од њих су на ивици смрти – каже, између осталог, овај лекар у свом Фејсбук статусу, наводећи и чињеницу да лекари не могу да дођу ни до најосновније заштите, попут маски.

Извор: Т.Г./Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ