Србија

Да ли ће СУНЦЕ у СРБИЈИ убити коронавирус или не?

„Сунце убија корона вирус“, „Кад дођу први сунчеви зраци све ће нестати“ – ових дана смо сведоци врло честих изјава овог типа. Чак је амерички председник Доналд Трамп на састанку гувернера изјавио да „врућина убија овај вирус“. Међутим, прича о сунцу и врућини као „убици“ има другачију позадину…

Суштина целе приче о сунцу лежи у нечему другом. Најпризнатији светски стручњаци све чешће наглашавају да није сунце и врућина то што ће учинити да корона вирус нестане, а други као рецимо британски секретар за здравље Мет Хенкок, сматрају да „нада лежи у томе да ће са пролећем и летом овај вирус бити мање преносив.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто се зими лакше преносе вируси

У областима умерено континенталне климе сезонски грип и други облици корона вируса обично се шире зими, наводи „Гардиан“ у свом тексту. То је, наводи се даље можда зато што је ваздух у хладнијим месецима углавном сувљи, како у затвореном, тако и на отвореном простору, а научно је доказано да сувљи ваздух погодује лакшем преносу грипа.

Ускоро ће почети да оболевају и они који су били у контакту са до сада 12 потврђених заражених особа
Са друге стране, наш имуни систем је у просеку слабији зими – вероватно због мањка сунчеве светлости и нижег нивоа витамина Д.

Трећа ставка због које нам је теже зими је то што када је хладније више времена проводимо у затвореним просторима и у гужви. Посебно су школе упоришта заразних болести – на пример, пандемија свињског грипа у САД значајно је попустила током школских летњих празника и нагло је порасла када су се ученици вратили у септембру у школу.

Због свега наведеног, логика којом се служе између осталог и светски политичари, врло је јасна. Међутим, заборавља се на једну ствар, на коју указују неки други стручњаци – нови корона вирус не мора се нужно понашати као његови познати „рођаци“. Зачкољица код овог вируса је то што се мало нас сусрело са њим раније.

Да ли то важи и за корону

– Стари вируси који су дуже у светској популацији, оперативни су на „тањој маргини“ – већина људи је имуна на њих – каже епидемиолог са Харвард универзитета Марк Липстич и додаје да ови вируси имају тенденцију пораста зими јер је тада најповољније време за њихов пренос.

Нови вируси, са друге стране, не морају да чекају зиму да би се проширили. У великом „базену“ људи са неразвијеним имунитетом, нови вирус лакше иде од човека до човека. Неки су као доказ да је САРС ослабио у лето 2003. године наводили тај сезонски фактор. Липстич каже да је то мит.

– САРС је убијен екстремним здравственим интервенцијама у кинеским градовима на копну, затим Хонг Конгу, Вијетнаму, Тајланду, Канади и другим местима. Они су изоловали случајеве, стављали у карантин њихове контакте, увели мере социјалног дистанцирања и уложили велике напоре на другим пољима – каже он.

Баш то, сматра овај стручњак, биће пресудно и код заустављања корона вируса, а не топло време.

Да ли је ефикасно затворити школе?

У тексту се даље наводи да школе јесу велико чвориште преноса, па су многе земље предузеле мере тако што су их затвориле. Са друге стране, једна од чињеница је и да деца нису кључни преносници вируса, па затварање може утицати и на велики губитак ресурса.

Најновији подаци из кине показују да су се деца заразила истом брзином као и одрасли, али су имали слабије симптоме. Оно што до краја није познатно је да ли су школе биле отворене или затворене када су прикупљени кинески подаци, тако да за сада није још увек јасно да ли је затварање школа ефикасно.

Пелемиш: Постоји могућност да топло време ослаби вирус

Топло време које већ данас имамо не значи да ће ширење коронавируса да стане, али постоји „велика могућност да се ослаби активност вируса“, каже за РТС Мијомир Пелемиш, бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС-а.

Објашњава да су те тврдње засноване на искуствима са осталим вирусима, као и да се на томе заснивају претпоставке да вирусу неће пријати топло време које долази, о чему пише и „Гардијан“.

Данас је у неким деловима Србије измерено чак 26 степени, али је Пелемиш је јуче истикао да то не значи да ће епидемија да стане и да ће се зауставити Ковид-19.

Међутим, како је напоменуо, постоји „велика могућност да се ослаби активност вируса“.

Поручује грађанима да нема разлога за велики страх, али да има разлога за обиљност.

Оболели у Србији се лече као и у свету, а српски стручњаци су у контакту са лекарима из Кине, иако у Србији нема тежих болесника, наводи Пелемиш.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља

за питања у вези са коронавирусом:

064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије

„Др. Милан Јовановић батут“:

011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ