Свет

КУРТИ У ПРОБЛЕМУ, ТРАМП ГА ШОКИРАО! Вашингтон ставио до знања Приштини да им је ДОСТА ОДУГОВЛАЧЕЊА, ТАКСЕ УКИНУТИ ОДМАХ!

У покушају да „дисциплинују“ премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија, САД су већ запретиле ускраћивањем развојне помоћи, а одмах након тога стигао је „рафал“ упозорења неких од најближих сарадника председника Доналда Трампа да се косовским Албанцима опасно измиче и – војна подршка.

Тачи узалуд заказује сусрет

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи одржао је ванредну конференцију за новинаре након што је премијер тзв. Косова Аљбин Курти поново одбио да се састане са њим у циљу усклађивања државне политике, напомињући да је неопходно одржавати добре односе са САД.
Тачи је Куртију понудио три термина у којима би могли да одрже састанак, у 10, 11 и 12 часова. Међутим, Курти је одбио да се одазове на његов позив.

Фрка у Приштини

Поводом препорука републиканског сенатора Дејвида Пердјуа и сина америчког председника, Доналда Трампа млађег, да САД треба да преиспитају своје присуство на тзв. Косову, Курти је у среду изјавио да не верује да ће америчке трупе Кфора да напусте Косово.

– Видели смо једну жељу сина председника САД, али то нема никакве везе са стопостотном таксом. Ако ту одлуку донесе амерички председник, она још увек није повезана са таксом. Реч је о смањењу трупа које су САД извршиле и у Авганистану и у Сирији – сматра Курти, по чијем мишљењу би САД требало да „остану у свим облицима државе на Косову, уз амбасаду, економију, културу, одбрану“.

Он је на седници парламента рекао да је убеђен да постоји „тајни споразум“ и да сада „само треба влада да се преломи како би документ могао да буде потписан“.

Не обазирући се на захтеве Вашингтона да таксе на српску робу морају бити укинуте безусловно и потпуно, Курти је у среду поновио своју ранију идеју да ће се стопостотна такса заменити постепено – реципроцитетом.

Међутим, огласио се још један републикански сенатор Ренд Пол, који је такође наговестио могућност повлачења америчких војника са Косова. Он је охрабрио Приштину да „окрене нову страницу и ради са Србијом зарад трајног мира“. – Време је да, после година проведених тамо, вратимо наше трупе кући – поручио је Пол.

На другој страни, бивши командујући америчким снагама у Европи Бен Хоџис на „Твитеру“ је изнео оцену да би повлачење америчких снага „пре него што се споразуми не примене“ била грешка и да је Кфор „усамљено сидро стабилности у региону“.

Немања Старовић, из Центра за друштвену стабилност, указује на јасну намеру Куртија да свим расположивим средствима пролонгира наставак дијалога са Београдом, како би сачекао америчке председничке изборе у новембру и очекивани повратак америчких демократа у Белу кућу, на исти начин на који се његов претходник Харадинај кладио на успех Малерове истраге (о наводном руском мешању у америчке изборе) и опозив Трампа током 2019:

– Међутим, најновији потези америчке администрације указују на то да је Бела кућа прозрела Куртијеву игру, те да је спремна да га у реализацији тих планова спречи користећи „све карте из шпила“, а свакоме би морало бити јасно да се у рукама Вашингтона увек налазе најснажнији адути. Најава повлачења трупа је досад најоштрија порука САД Приштини. То би уздрмало саме темеље друштвенополитичког система који се последње две деценије изграђује на подручју наше јужне покрајине, пошто је он у великој мери заснован на постојању америчког безбедносног кишобрана, под којим се Албанци осећају довољно моћним да спроводе своју политику сегрегације према Србима и повлаче једностране мере непримерене цивилизованом свету.

Фото: Јутјуб

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Бранко Крга каже, за „Новости“, да је очигледно да су поруке из Вашингтона тренутно највише у функцији притиска на Куртијеву владу:

– У будућности, повлачење америчких војника са КиМ могло би да постане и реална опција, уколико САД процене да им више није у интересу да се ту задржавају или да на неким другим просторима имају важније обавезе. Или уколико Трампова администрација буде желела да на тај начин пред изборе произведе неки политички ефекат.

Хоти: Падају или таксе или влада

Заменик премијера привремених приштинских институција из редова Демократског савеза Косова Авдулах Хоти изјавио је да ће та странка пре изаћи из коалиције са Куртијевим „Самоопредељењем“, него што ће покварити пријатељство са САД.

Харадинај упоран у одбрани мера

Лидер Алијансе за будућност Косова и бивши премијер Рамуш Харадинај сазвао је за четвртак састанак са лидерима парламентарних политичких странака да би разговарали о таксама на увоз робе из централне Србије и БиХ.
Харадинај је оценио да „таксе треба укинути једино у случају да Србија призна Косово у постојећим границама“:

– Косово има пред собом могућност постизања јединства по два питања, првог које се тиче напретка са Америком или чекања на Европу, а друго питање су таксе за које неки траже да се суспендују, неки траже укидање без услова, неки са реципроцитетом пре или после укидања такса. Надам се да ће сви тежити постизању јединства у овом одлучујућем тренутку за земљу.

Хоти је на „Фејсбуку“ позвао Куртија да сазове седницу владе на којој би била донета одлука о укидању такса за производе који се увозе из централне Србије и БиХ.

– Не можемо остати таоци једне одлуке која је била неопходна, али сада штети Косову. Трајно пријатељство са САД не може бити доведено у питање. Ми гарантујемо то пријатељство – навео је Хоти.

Министри спољних послова ЕУ би на састанку 23. марта требало да именују специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Западни Балкан. У писму које је шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ упутио министрима, а у које је Тањуг имао увид, за специјалног представника предлаже се министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, а земље чланице се позивају да што пре донесу одлуку о томе.

Бондстил, засад, остаје отворен

Иако је претходних деценија у више наврата било речи да би чак могао да се стави катанац и на базу „Бондстил“ на Косову, према мишљењу генерала Бранка Крге засад је мало вероватно да ће се то догодити. Он напомиње да би евентуално могло доћи до смањивања капацитета ове базе, као и да би њене ресурсе, чак и да се Американци повуку, користили други припадници Кфора.

Америчке трупе су ушле на Косово у јуну 1999, и према распореду који је направио НАТО, биле су задужене за источни део покрајине. Тадашњи председник САД Бил Клинтон одобрио је да у оквиру Кфора на КиМ оде 7.000 америчких припадника копнених трупа. Данас је на Космету, према подацима са сајта Кфора 659 Американца.

Укупно гледано, снаге Кфора су некада бројале 50.000 људи, а сада их је 3.526, и у њиховом саставу су после Американаца набројнији Италијани (542), Аустријанци (430), Мађари (385), Турци (246), Словенци (242)…

Питање КиМ од највишег интереса

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у среду да је Косово и Метохија питање од највишег националног интереса, приоритетна унутрашња и спољнополитичка тема, али и највећи политичко-безбедносни изазов.

Он је то рекао обраћајући се полазницима Дипломатске академије Министарства спољних послова на тему „Битни циљеви и основни приоритети спољне политике Србије“ и додао да је повлачење или замрзавање признавања Косова, што је досад учинило 18 земаља, резултат спољне политике Србије.

– Опстанак и заштита Срба на КиМ је наш важан, дугорочни циљ, али и један од основих мотива за нашу посвећеност дијалогу са Приштином. Постизање компромисног решења за косовско питање видимо као једини исправни исход процеса нормализације односа, који може бити одржив на дужи рок – рекао је Дачић.

Тежак положај нашег народа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је у среду са подсекретаром за спољну и безбедносну политику Министарства спољних послова Финске Кајем Зауером о положају српског народа у јужној покрајини и перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине.
Ђурић је истакао да све учесталије албански политички представници у Приштини у јавност одашиљу шовинистички обојене поруке, што за последицу има све гори положај српског народа на КиМ и све већи број инцидената са циљем застрашивања неалбанског становништва.
Београд је, како је објаснио Ђурић, упркос свему спреман за наставак дијалога пошто се безусловно укину таксе на робу из централне Србије, међутим на страни владајуће већине у Приштини до сада није било спремности да се поново крене путем дијалога.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ