Србија

ЛЕКАРИ САВЕТУЈУ! Ево како можемо да се одбранимо од коронавируса! Обратите пажњу!

Фото: Pixabay.com

На седници најеминентнијих здравствених радника и Владе Србије која је одржана јуче, пренете су важне поруке за све грађане Србије у вези са корона вирусом. Ово су кључне њихове поруке за све нас.

Србији је осамнаесторо људи заражено корона вирусом. Да би се спречило даље ширење овог вируса у нашој земљи сагласни су сви да ствари треба предати у праве руке, што значи да је у овом тренутку најважније да пратимо упутства и савете стручњака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На седници најеминентнијих здравствених радника и Владе Србије која је одржана јуче, пренете су важне поруке за све грађане Србије у вези са корона вирусом. Ово су кључне њихове поруке за све нас.

1. Не лажите и не скривајте важне податке од лекара

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић апеловао је на грађане да буду одговорни и да се јаве здравственим установама ако знају да су имали ризичне контакте и уколико им се појаве први симптоми.

– Не оклевајте – поручио је Стевановић. Он је додао да се неодговорност према себи се показала као велики проблем.

– Грађани не смеју да прикривају податаке о својим путовањима и контактима и крију то од лекара од којих очекују помоћ – казао је он.

Јако је важно, додаје, да се препозна сваки случај и буде евидентиран, то јест да се направи листинг свих контаката како би се успорио број оболелих, јер у супротном неће моћи да се спречи обољевање и тешке форме болести.

Са њим се сложио и инфектолог, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, Мијомир Пелемиш.

– Поред подршке здравственог система, председника, државе, државних органа, потребна је подршка свих грађана. Онај ко је био негде, има симптоме болести, прво треба да мисли на себе, јер ваљда воли себе и породицу највише, а онда и државу, да нам савесно, подацима које имају помогну да благовремено зауставимо ову болест – рекао је Пелемиш.

2. Здравствени радници да користе маске и рукавице

Стевановић је апеловао на здравствене раднике да када долазе у контакт са зараженим користе маске, да перу руке и носе рукавице. За уобичајене прегледе СЗО препоручује хирушку маску..

3. Ако сте болесни, останите код куће

Доктор Владимир Петровић из КЦ „Војводина“ у ком су смештена три пацијента заражена корона вирусом са најтежом клиничком сликом од осталих поручио је да „здрави људи не преносе болест“. – Ако сте болесни и осећате неке симптоме, не идите на посао. Такође ако су деца болесна не шаљите их у школу – истакао је он.

4. Бабе деде да не чувају децу

Дечји пулмолог Бранимир Несторовић је подвукао да коронавирус карактерише да је највећи број лако болесних и да је зато превенција готово немогућа.

– Заражени се добро осећају, нарочито млади, они настављају да се крећу, не леже код куће, па се зато болест тако лако шири – истакао је он.

Зато је, нагласио је, важно да водимо рачуна о старијима и онима који већ болују од хроничних болести

Ако имате слинаво дете, бабе и деде не би требало да га чувају. Деца углавном не обољевају, зато не треба затварати школе и вртиће, али деца могу да пренесу вирус – поручио је доктор Несторовић.

5. Не идите на велике скупове

Сви скупови у затвореном простору којима присуствује више од 100 људи предложено је да буду забрањени. То подразумева утакмице у дворанама, концерте и друга окупљања тог типа.

– Највећи број новооболелих је од једног извора, комуникација на уском простору. Не идите на скупове, не идите и не организујте журке – подсетио је Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести.

6. Не организујте свадбе и крштења
Једна од препорука владе је да се у наредном кризном периоду не организују прославе попут свадби, крштења, рођендана на којима има више од 100 људи, рекао је председник Србије Александар Вучић.

7. Будимо јединствени

Директор Института за јавно здравље у Нишу, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, изјавио је да Србија, у борби против коронавируса мора да буде јединствена и да су држава и сви грађани на истом задатку.

Тиодоровић је на конференцији за новинаре после састанка са председником и премијерком Србије рекао да је здравствени систем спреман да уради свој део посла, али да грађани морају да покажу много већи степен поверења у државни систем и укупан систем државе, барем много више него у Италији.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com/ Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ