Србија

ДОБРЕ ВЕСТИ! Ови грађани Србије ће у наредних месец дана добити помоћ од најмање 4.000 динара! Ево о чему се ради!

Превентива Држава је апсолутно ликвидна, има довољно новца за исплату плата и пензија, а додатна средства улажу се у капиталне инфраструктурне пројекте да би се стимулисао раст, поручила је премијерка Ана Брнабић

Ради превенције негативних ефеката ковида-19 по привреду и грађене, НБС је смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, Влада Србије ће уложити додатне 24 милијарде динара у капиталне инфраструктурне пројекте, а пензионерима, као најугроженијој групи, у наредних месец дана биће исплаћена једнократна помоћ од најмање 4.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су најновије мере које су јавности саопштили премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали.

– Та идеја је дошла од председника Вучића, који ме је као премијерку замолио да из буџета одвојимо додатна средства за додатну финансијску помоћ и подршку пензионерима, како би се осећали безбедно и сигурно – рекла је Брнабићева.

Она је објаснила да је одлучено да се уложе додатна средства од 24 милијарде динара у капиталне инфраструктурне пројекте, како би се стимулисао раст и убрзала имплементација програма Србија 2025.

То ће без сумње додатно, донекле, ублажити ефекте на наш раст и привреду. Привреда се у овом тренутку одлично држи, а ситуација се прати из минута у минут – истакла је премијерка и нагласила да ће, ако треба, Влада доносити нове мере у циљу очувања стабилности економије.

Најугроженији

Она је указала да су у Србији најугроженији сектори туризам, транспорт и логистика и додала да је Светска банка понудила Србији 20 милиона долара помоћи, а помоћ нам је понудила и Кина у виду додатних маски и друге заштитне опреме.

Министар финансија истакао је да је држава апсолутно ликвидна, стабилна и да има довољно новца за исплату плата и пензија.

– На рачуну буџета има 168,2 милијарде динара. Настојаћемо у наредном периоду да одржимо ликвидност на већем нивоу ради евентуалија које могу да се десе. Сигурно је да у наредна два месеца имамо довољно новца да покријемо све расходе – нагласио је Мали и подсетио да је за капиталне инвестиције из буџета за 2020. већ издвојено 260 милијарди динара, а да ће уз додатне 24 милијарде та сума премашити 285 милијарди.

Инфо-сервис

Председник ПКС Марко Чадеж навео је да је ПКС покренула нови специјализовани инфо-сервис, где привредници могу да се информишу о свим препорукама и мерама. Он је апеловао на грађане да не праве залихе хране и друге робе, јер је обезбеђено да свих производа буде у довољним количинама у свим продајним објектима:

– То што у неком тренутку неке робе нема у радњи, не значи да је нема, већ да није тренутно допремљена или постављена на раф.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ