Србија

КАЗНЕ У СРБИЈИ ЗБОГ КОРОНАВИРУСА: Ако прекршите правила, следи вам НОВЧАНА САНКЦИЈА, али и ТРИ ГОДИНЕ затвора

Фото: Pixabay.com

Друштвеним мрежама врве различите информације о корона вирусу

Због лажних вести које пишете о корона вирусу из топле собе са телефоном у руци можете лако завршити и иза решетака, а то је дефинитивно гори сценарио него да сте 14 дана у изолацији. Због непроверених информација можете подићи панику и тако направити читаву пометњу у тренутку када је најважније бити трезвен и слушати званична упутства, али казна вам прети не због ширења, већ измишљања лажних вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Немојте пуштати децу у школу! Кажу да су најмање 3 наставника заражена од прошле недеље, а грешком су тек данас добили резултате. Јавила ми је комшиница Мара, а њој је то испричала пријатељица чији муж је домар у школи – ово би био пример једне типичне поруке којом се, можда и без зле намере, шири паника. То што је неко некоме јавио, то што се негде о „цурењу“ заразе наводно ћути, то што су деца наводно у опасности, опасне су спекулације. Онај ко је измислио такву, лажну вест, може да одговара пред судом.

Упоредимо овај пример лажне вести са сличном ситуацијом од пре две године када се појавила порука која се брзином муње проширила Београдом и изазвала велику панику:

„Немојте пити воду са чесме наредна два дана. Просуо се метан грешком пун канцерогених честица. Јавила ми она комшиница Снежа… Њој јавила другарица чији муж ради у водоводу…“Правни портал“ подробно је анализирао феномен панике у вези са корона вирусом. Како наводе, у Кривичном законику, чланом 343. прописује се кривично дело „Изазивање панике и нереда“.

– То дело чини онај ко изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира или осујети или значајније омете спровођење одлука и мера државних органа или организација које врше јавна овлашћења, а запрећена је казна затвора од три месеца до три године и новчана казна. Али, ако је то дело учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година – наводи „Правни портал“.

Скрећу пажњу да није кажњиво ширење, већ изазивање панике (ако паника већ постоји, може се лако ширити, али ако је ви сами изазовете, можете бити у проблему).

– Ширење подразумева допринос у квантитативном смислу нечему што је већ настало (паника и неред код наведеног дела). Изазивање подразумева активност у циљу настанка. Значи изношење је у ствари активност којом се формира лажна тврдња или вест, проношење је активност којом се та тврдња или вест прослеђује даље – настављају с објашњењем.

Дакле, проблем је ако поруку измислите, а не ако је проследите. Лажне вести отежавају рад здравственим установама, казала је данас директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић. На питање да прокоментарише лажне информације, попут тога да је пацијент из Кикинде у КЦ Војводине преминуо, она је рекла да је КЦ Војводине оптерећен таквим информацијама и да то отежава њихов рад, нагласивши да је пацијент у тешком општем стању.

– Истичем потребу за највишим нивоом социјалне одговорности, и према здравственим радницима, а посебно пацијентима и члановима њиховим породицама. Ширење лажних информација нама отежава посао, ми треба да се бавимо струком и лечимо пацијенте – рекла је Стокић

Са друге стране, кажњавају се и они који не поступају по задатим правилима за време епидемије или, још горе, изазову даље ширење болести.

– Ко за време епидемије какве опасне заразне болести не поступа по прописима, одлукама или наредбама којима се одређују мере за њено сузбијање или спречавање, казниће се новчаном казном или затвором до три године – наводи се у Члану 248 Кривичног законика.

Ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама за сузбијање или спречавање заразних болести, па услед тога дође до преношења заразне болести, казниће се затвором до три године – наведено је у наредном члану споменутог Законика.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ