Србија

ЛАЖНА ДРЖАВА У ХАОСУ! Трамп руши Куртија! Ево шта ће бити са таксама!

Новости пишу да САД имају нову стратегију за дисциплиновање владе у Приштини која упорно одбија да укине таксе.

Уколико претње Вашингтона ускраћивањем економске помоћи и повлачењем америчких трупа са Косова и Метохије не дисциплинују премијера привремених институција Аљбина Куртија и он не укине таксе, није искључено да ће САД потегнути још један адут – промену власти у Приштини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У иначе лабавој Куртијевој владајућој већини, његов најважнији партнер Демократски савез Косова (ДСК) Исе Мустафе већ данима прети да ће му ускратити подршку ако без условљавања не повуче тарифе на сву робу из централне Србије и БиХ.

У политичкој комбинаторици, коју би могле да погурају САД, нову већину направили би Мустафин ДСК (28 посланика), Демократска партија Косова Кадрија Весељија, односно Хашима Тачија (24), Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја (4) и Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија (2). Потребну већину од 61, од укупно 120 посланика колико има парламент у Приштини, у овом случају била би обезбеђена из посланичког „резервоара“ мањинских заједница, не укључујући Српску листу.

„Рат“ међу албанским лидерима у Приштини по питању такса, али и односа према Америци, нарочито је кулминирао после повратка председника привремених институција на Косову Хашима Тачија из САД. Он оштро критикује Куртија да својом тврдоглавом политиком озбиљно ризикује да им леђа окрену највећи покровитељ независности лажне државе, односно да је посвећен „уништавању историјских савеза“. Лидер „Самоопредељења“, очигледно охрабрен подршком неке од водећих земаља ЕУ које имају другачији приступ решавању косовског проблема од Беле куће, оптужио је Тачија да је антиевропски настројен и да учествује у прављењу „тајног споразума између Србије и Косова“.

На Тачијеве поруке да су „САД коначно преузеле дијалог између Косова и Србије“, и из Брисела помало љутито понављају да „ЕУ остаје једини посредник задужен за организацију преговора Београда и Приштине“. Међутим, Брисел засада не нуди конкретно решење за излазак из ћорсокака у који је дијалог запао због једностраних потеза Приштине, односно увођења такса.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић у четвртак је поновио да је „укидање такса кључни предуслов за наставак дијалога“:

„Такође, одлуке Приштине да формира тзв. министарство одбране и трансформише ‘косовске снаге безбедности’ у оружану формацију, за нас су неприхватљиве, јер не само да наносе штету процесу дијалога, већ могу утицати и на дестабилизацију региона“.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да је промена власти у Приштини једна од опција:

„Питање је, наравно, да ли ће Трампова екипа успети то да изгура. Наиме, америчка администрација није до краја хомогена. Док једну политику води председик Трамп и Бела кућа, евидентно америчка дубока држава и пре свега Конгрес имају другачији став према Куртију. С друге стране, ЕУ је често потпуно на другом колосеку, има другачије ставове од Америке, поготово неке земље као што је Немачка, чији лидери су, попут канцеларке Ангеле Меркел блиски Трамповој опозицији, Демократској странци. Није лако рећи шта ће се дешавати. Америка пре пар година би сигурно лако оборила Куртија, додуше, он се тада не би ни усудио да противречи САД“.

Иначе, парламент у Приштини је у среду одржао седницу о односима са САД, таксама, али без конкретних закључака.

Тачи не да Вијору

Варничи и у „дипломатској мрежи“ лажне државе, пушу Новости.

Тако је Тачи одбио предлог министра спољних послова Глаука Коњуфце за повлачење неколицине дипломатских представника Приштине међу којима је и Вљора Читаку у Вашингтону. Према писању приштинског „Зерија“, Коњуфца је најавио да ће се због Тачијевог одбијања обратити уставном суду.

Борел тражи укидање такси

Шеф европске дипломатије Ђузеп Борел поручио је Куртију да је наставак дијалога неопходан и хитан и да захтева потпуно укидање такса. У писму Куртију, Борељ каже да очекује да ће и Београд дати свој допринос обнављању тог процеса. Подсетио је да је раније подржао намеру Куртија о постепеном укидању такса, као добар први корак, али сада истиче:

„Потребно нам је потпуно укидање такса“.

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ