Свет

ПЕНТАГОН ЗАПАЊЕН: Какво то застрашујуће оружје има Кина када је одбила да разговара о разоружању са САД и Русијом?

Народна Република Кина се није предомислила и још увек нема намеру да се придружи било којим трилатералним преговорима о контроли наоружања са Сједињеним Државама и Русијом, саопштило је у петак министарство спољних послова уочи поновљеног позива Вашингтона да се крене у такве преговоре.
“Кина је више пута поновила да нема намеру да се придружи такозваним трилатералним разговорима о контроли наоружања између Русије, Кине и Сједињених Држава и тај став је сасвим јасан”, рекао је портпарол Зхао Лијиан.

Према речима дипломате, “САД би прво требало да одговоре на позиве руске стране да продуже нови СТАРТ споразум и смање сопствени нуклеарни арсенал како би створиле услове да се друге земље придруже мултилатералним преговорима о нуклеарном разоружању”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина, заузврат, држи свој нуклеарни арсенал на минималном нивоу потребном за осигурање националне безбедности и никада се неће придружити било којој трци у наоружању, напоменуо је Зхао.

Портпарол је такође нагласио да одбијање да се придружи трилатералним разговорима не значи да ће Кина одустати од глобалних напора за нуклеарно разоружање.

„Пекинг жели да сарађује са свим странама на јачању комуникације и координације као дела постојећих међународних механизама и разговара о питањима која се односе на глобалну стратешку стабилност“, додао је.

Говорећи у Уједињеним нацијама 5. марта, помоћник америчког државног секретара за међународну сигурност и неширење Кристофер Форд објавио је Трампов позив Русији и Кини да се придруже таквим разговорима. Додао је да ће Кина убрзо одговорити и изразио наду у позитиван одговор.

Најава долази усред расправа о будућности новог Уговора о стратешком смањењу оружја из 2010. године (Нови СТАРТ) – последњег преосталог уговора о контроли наоружања који је на снази између Русије и Сједињених Држава.

Уговор истиче у фебруару 2021. године, а САД се до сада нису обавезале на продужење споразума, што упућује на то да фаворизују измењени режим контроле оружја који би обухватио и Кину.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ