Србија

ЂИНЂИЋ ЈЕ БРИТАНЦИМА ОТКРИО КО ЋЕ МУ ДОЋИ ГЛАВЕ: Убиће ме само због ове ствари…

Међусобни рат криминалних кланова око шверца наркотика и цигарета били су највећа претња покојном премијеру Зорану Ђинђићу, због чега је и платио главом. Ово потврђују његове речи изговорене у интервјуу британском ББЦ који је дао непуну годину пре убиства, тачније у априлу 2002, када је без имало увијања испричао одакле долазе претње по његову безбедност.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На директно питање новинара ББЦ да ли се плаши за живот, Ђинђић је одговорио:

– Заправо не. Али сам предузео мере да побољшам безбедност. Примио сам неке сигнале.

Новинара је даље интересовало која је то врста сигнала.

– Организовани криминал. Шверцери дроге и цигарета – рекао је тадашњи српски премијер.

Рат кланова

Следеће питање које је новинар поставио гласило је:

– Они желе да вас убију?

Ђинђић је на то одговорио:

– Да, највероватније.

Адвокат породице убијеног премијера Рајко Даниловић ни после пуних 17 година не сумња у то да је нерасветљена политичка позадина убиства закочила истрагу правих мотива и налогодаваца атентата. Он за Српски телеграф каже да је Зоран Ђинђић у то време могао да буде убијен из неколико различитих разлога, а да би се организовани криминал око шверца дрогом могао уврстити у полазне мотиве премијерове ликвидације.

– Можемо без икакве основе да ређамо и тражимо прави мотив, али како бисмо избегли пука нагађања, јасно је да је и сам Ђинђић имао визију ко му је највећа претња, што је и рекао у том интервјуу. У неком будућем истраживању позадине убиства које се кад-тад мора расветлити, рат криминалних кланова око шверца дроге може свакако да буде полазна и релевантна основа да се иде даље у откривање истинских мотива злочина – сматра Даниловић.

Спрега служби

Некадашњи шеф београдске полиције Марко Ницовић наводи за наш лист да су западне обавештајне структуре истуриле кључне људе из света српске мафије и наших служби како би прикриле своје трагове.

– По доласку на власт, Ђинђић се сусрео са криминалним структурама које је формирала држава. Безбедносне службе стајале су иза шверца дроге и цигарета под параваном земунског и сурчинског клана. Мислећи да ће им стати у крај, почео је да кокетира са њима, повезујући се преко људи који су били блиски и њему и криминалном миљеу. Посебан ударац за њега било је сазнање да су они у спрези и са страним обавештајним службама. Иако га је Запад довео на власт, када је почео да размишља о подели Косова и повезивању са Републиком Српском, страним структурама почео је да смета и оне су створиле паралелну инфраструктуру која га је ликвидирала – тврди Ницовић.

Подсећамо да је због организовања овог убиства на 40 година затвора осуђен бивши командант ЈСО, познатије као „црвене беретке“, Милорад Улемек Легија, а на исту казну и егзекутор Звездан Јовановић, који је био Улемеков заменик.

 

Извор: Српски Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ