Србија

ОВО ЋЕ ОБРАДОВАТИ СВЕ ГРАЂАНЕ! Од 1. априла плате ће бити веће за 10 одсто! Ево о чему се ради!

Сви запослени у здравству од 1. априла ће добити повишицу још 10 одсто. Пензионерима исплата помоћи од 4.000 динара 15. априла

Свим здравственим радницима у Србији од 1. априла плате ће бити веће за 10 одсто и на тај начин ће им се, како је нагласио председник Александар Вучић, а Влада Србије у петак усвојила, држава захвалити на величанственом раду у борби са вирусом корона. На дебље коверте могу да рачунају сви од возача, стоматолога, сестара, па до лекара специјалиста. Такође, Влада је у петак утврдила и 15. април као дан када ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ од 4.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последње повећање зарада у здравственом сектору било је у новембру прошле, а ступило је на снагу 1. јануара ове године, када су зараде увећане од 8 до 15 одсто. Највећи постотак увећања тада је припао медицинским сестрама и износио је 15, док су лекари добили 10 процената.

Према садашњој рачуници медицинске сестре у домовима здравља ће уместо досадашњих 45.684 моћи ће да рачунају на 50.252 динара, оне на одељењу опште болнице имаће 52.329, док ће сестре у хитној помоћи, операционим салама, на реанимацији, онкологији, психијатрији или инфективном одељењу убудуће уместо 49.241 кући носити 54.165 динара.

Доктори медицине у домовима здравља су до Нове године имали нешто мање од 70.000, затим им је плата повећана на 76.870, а сада ће добити још додатних готово 7.700 динара и примаће 84.557. Специјалистима у домовима здравља ће припасти око 76.000, на одељењима општих болница зарада ће им бити 76.732, док ће супспецијалистима и примаријусима на рачуне лећи 10.000 динара више и износиће готово 110.000. У хитној помоћи, операционим салама, интензивној нези, онкологији и инфективној коверте лекара специјалиста биће такође дебље и од априла ће износити 105.900 динара.

Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, наглашава да су они тражили од надлежног министарства да разјасни на кога се најављено повећање односи.

– Поздрављамо овај потез, али нам се чини да се он не односи на све запослене у здравству. Питање је да ли ће поред возача, који су поменути, веће зараде имати и други нездравствени радници. Да ли су на списку фармацеути и биохемичари, шта је са осталима, рецимо, спремачицама и сервиркама. – рекао је Савић.

Он напомиње да у контакту са зараженима вирусом корона нису само лекари и сестре, већ и радници на припремању хране, као и они који спремају болничке просторије.

ВИШЕ НОВЦА И ВОЗАЧИМА

Уколико се повећање односи на запослене у администрацији здравствених установа, они ће уместо 33.208 динара од априла примати 36.520, техничко особље са трећим степеном стручне спреме са 29.236 имаће 32.159, док ће правницима, економистима, социјалним радницима и свима са факултетском дипломом зарада сада бити готово 67.000 динара.

ДРУГИ СЕКТОРИ

Зоран Михајловић, потпредседник већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже да сви радници треба пристојно да зарађују.

– Подржавам свако повећање зарада и мислим да је то добра одлука. Велики терет у овом тренутку подносе поред здравства и други сектори, попут просвете и не би требало да се они сада заобилазе. Обухват радника којима плате морају да буду веће требало би да буде много већи. – рекао је Михајловић

 

Извор: Ало.рс/ Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ