Свет

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Стиже лек за корона вирус: Ево о чему се ради!

Аустралијски научници тврде да су већ развили вакцину против корона вируса, али да још не могу да је примене на људе.

Тројица научника са Универзитета у Квинсленду у Брисбанеу верују да су створили вакцину која може да делује против ЦОВИД-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доктор Кит Чапел, који је завршио постдокторске студије о стабилизацији вирусних протеина, убеђен је ће вакцина дати позитивне резултате на људима.

Чапел од јануара развија вакцину заједно са својим колегама Полом Ионгом и Трентом Мунроом. Тим научника је експериментисао са 250 различитих формулација пре него што су дошли до вакцине по имену С-спајк. Та вакцина се тренутно тестира на лабораторијским мишевима и могла би бити испитана на људима до јуна.

Верују да ће вакцина бити доступна до краја године
Чапел је објаснио да је за правилно развијање ињекције требало дуго времена. Такође је рекао да научници морају бити опрезни због комерцијалног ризика и нагласио да учекује да ће бити у употреби до краја године.

Вакцина је креирана на основу властитих заразних својстава вируса новопатентираном технологијом „молекуларне стезаљке“ засноване на ДНК. Ова технологија користи ДНК секвенцу корона вируса коју је Кина пустила да произведе протеин који је исти као онај на површини стварног вируса.

Тај протеин је суштина вакцине и способан је да ствара одговоре имуног система који штите људе.

– Убризгавањем можемо добити оптималан имуни одговор код људи који пружају као заштиту – рекао је Чапел.

Лек је већ показао обећавајуће резултате у лабораторијским тестовима на другим опасним вирусима. Следећи корак је да вакцина уђе у производњу, а то би коштало између 20 и 30 милиона долара.

Већ су у току преговори са државним регулаторима, попут управе за терапијску робу савезне владе, са којом се трочлани научни тим састао у петак како би разговарали о будућим плановима.

У Аустралији су досад 204 особе оболеле од корона вируса, а забележена су и три смртна случаја.

Премијер Скот Морисон најавио је да ће аустралијска влада ефективно забранити „небитна“ јавна окупљања више од 500 људи од понедељка и упозорио је Аустралијанце да не путују у иностранство.

– Ми ћемо забранити организовање већа окупљања од 500 или више људи од понедељка – рекао је Морисон.

Премијер Морисон нагласио је да се забринутост владе односи само на „небитна организована окупљања“ и не укључује школе, универзитетска предавања или коришћење јавног превоза.

Рекао је и да људи треба да се баве својим „нормалним свакодневним послом“. Потез су подржали стручњаци за заразне болести који кажу да ће бити пресудан у успоравању ширења вируса и помоц́и у спречавању преоптерећења одељења интензивне неге у болницама.

Уведена је забрана путовања за континенталну земљу, Кину, Иран, Јужну Кореју и Италију.

Морисон је такође навео да за сада није одлучено да ли ће се забрана путовања у овој фази проширити и на друге државе.

Главни лекар Брендон Марфи рекао је да преношење корона вируса у заједници још није широко распрострањено у Аустралији, али докази из иностранства су показали да се на великим догађајима вирус брзо шири међу масом.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Dailymail

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ