Свет

ШПАНИЈА УВОДИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ, ОГРАНИЧАВА СЕ КРЕТАЊЕ ГРАЂАНА: Цела земља иде у изолацију због коронавируса

Влада Шпаније одлучила је да целу земљу стави у изолацију као део ванредних мера против ширења корона вируса. Премијер Педро Санчез објавио је како од понедјељка ујутро ступа на снагу одлука о националном ограничењу кретања грађана.

На данашњој ванредној седници влада је, други пут у шпанској демократији, прогласила „ванредне хитне мере“ како би обуздала ширење корона вируса који је до сада заразио више од 6.250 људи у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова криза захтева ванредне мере – рекао је Санчез и додао да ће Влада договорити економске мере као помоћ радницима, компанијама и помоћи ће њиховој ликвидности.

Према посебном декрету који је Савет министара одобрио на ванредној седници, а који ступа на снагу у понедељак у осам ујутру, влада ће свим грађанима саопштити да морају да остану код куће, осим у случајевима када морају да оду у основну набавку, болницу, на посао или у другим хитним случајевима.

На овај начин ће грађани имати одређену слободу кретања, упркос забрани. Оно што ће изричито бити забрањено је излажење из куће ради рекреације и шетње.

Такође, приватним возилима ће бити дозвољено да циркулишу јавним путевима само како би људи испунили горе наведене сврхе или како би наточили гориво на безинским пумпама.

У оквиру ванредног стања, шпанско министарство унутрашњих послова ће контролисати све полицијске снаге, локалне и регионалне.

Полицајци ће имати дозволу да врше проверу људи, робе, возила, просторија и објеката у случајевима када процене да је то неопходно. Грађани су дужни да у тим ситуацијама сарађују и не ометају рад полиције.

Као додатни ресурс, за ефикасно „пооштравање мера“, надлежни органи могу захтевати акцију оружаних снага.

Број заражених од синоћ је повећан на више од 6.250, што је повећање у односу на 4.209, колико је регистровано јуче. До сада је у Шпанији регистровано 193 смртних исхода вируса.

Ово је друго ванредно стање у земље од преласка на демократију 1975. године. Први пут ванредно стање је проглашено 2010. године због штрајка контролора лета.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ