Србија

ПОЗНАТ РОК ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Ево шта све неће радити у Србији

Председник Србије Александар Вучић прогласио је ванредно стање на целој територији Србије.

– Од сутра нема школе, нема вртића, нема факултета, све се затвара, нема тренинга, нема спорта, нема теретана, да не објашњавам зашто. затвара се живот да бимсо сачували живот, да бисмо заштитили наше старе – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о школском програму, рекао је да ће то „ићи“ преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи.

Деци је поручио да уче и да раде, иако неће бити школа.

– Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности. Али, коме да објашњавас…. – приметио је Вучић.

Он је поновио да су у опасности најстарији и у том смислу је замолио родитеље да децу не воде код бака и дека, јер је то највећа опасност.

Истовремено захвалио је свим лекарима, струцнцим људима, који су, каже, имали храброст да кажу да се иде у школе претходних дана.

Ванредно стање подразумева најтеже могуће мере, и захтева потпуну изолацију.

У току трајања ванредног стања могу да се ограниче одређена уставна права.

Ванредно стање може да траје најдуже 180 дана, односно два пута по 90 дана.

Мере током ванредног стања доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе, мере доноси Влада уз супотпис председника Републике.

Мере су заправо ограничења људских права гарантованих Уставом, а које ће мере бити донете одлучује се у складу са потребама новонастале ситуације, на пример, ограничење слободе кретања, ограничење слободе окупљања, обавеза здравствених контрола, ограничење права на образовање (затварање школа) и друго.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ