Здравље

САВЕТИ ЗЛАТА ВРЕДНИ: Пулмолог др Срђан Лукић дао савете онима који ће корона вирус лечити у кућним условима

Pixabay.com

Текст који обавезно морате да прочитате.

Специјалиста пулмолог, др Срђан Лукић поделио је на свом Твитер налогу више него корисне савете које су људи нашироко делили, а тичу се лечења заражених корона вирусом ЦОВИД-19 који су послати на лечење кући јер имају блаже симптоме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је сва пажња, с разлогом, усмерена ка тежим случајевима, др Лукић је дао неколико корисних савета како да сами себи помогнете у кућној изолацији и подстакнете организам да се на што бољи начин избори са вирусом.

Његове савете вам преносимо у целости:

– Власти раде свој део посла, епидемиолози и микробиолози свој, па и ми клиничари се полако укључујемо. Мањи број оболелих од ЦОВИД-19 (званично име болести које проузрокује вирус САРС-ЦоВ-2) ће бити лечен у болничким условима док ће се већина лечити код куће. Ово је текст за њих.

Медији и јавност се баве углавном најтежим случајевима, што је и разумљиво (брига да ли има довољно болничких капацитета, респиратора…), међутим већина оболелих ће остати да се лечи у кућним условима. Поред епидемиолошких мера (карантин) битно је и само лечење инфекције.

Као и код сваке вирусне инфекције и за лечење ЦОВИД-19 најважнији је имуни систем. Зато је битно оставити му сву снагу на располагање. Апсолутно мировање је најважније, а поред тога и адекватна исхрана. Дијете оставите за неко друго време и заборавите на „здраву исхрану“.

Да би организам функционисао потребна му је енергија односно угљени хидрати на првом месту, а онда и масти. Не треба, наравно, заборавити ни протеине, али је важно да не избегавате „храну која гоји“. Јер она ће одржавати ваш имуни систем и цео организам.

Потребно је даље уносити доста течности јер у инфекцијама организам лако дехидрира. Чајеви, супице, чорбице, сокови, шта год. Али не и алкохол, јер алкохол погоршава дехидрацију. Наравно, хронични срчани и бубрежни болесници морају унос прилагодити својим хроничним болестима.

Повишена телесна температура је одбрамбени механизам који имуни систем користи за борбу против вируса. И зато је грешка обарати температуру ако је само благо повишена јер тако помажете вирусу. Температура се обара тек када значајно порасте јер тада угрожава функционисање организма.

Што се тиче лекова, за сада нема доказаних лекова који помажу код ЦОВИД-19. Неки лекови су показали ин витро (ван организма) ефикасност против САРС-ЦоВ-2, али то не значи да ће деловати и ин виво. Ако добијете антибиотик од лекара то је због превенције бактеријске суперинфекције.

Што се тиче разноразних суплемената, витамина и слично, све то највероватније већ у довољном нивоу уносите храном, тако да разноразни имуно комплекси неће много помоћи (осим ако због неког разлога немате дефицит неког елемента), али неће ни одмоћи (осим мањка пара у новчанику).

Битно је да пратите ваше стање, ако је могуће у телефонском контакту са лекаром. Критични знаци и симптоми су појава отежаног и убрзаног дисања, пад артеријског притиска, вртоглавице, омаглице, несвестице, конфузија, појава цијанозе (плавкасте пребојености коже и слузокожа).

У случају појаве ових знакова и симптома потребно је да се одмах јавите у најближу болницу јер ће сигурно бити потребна терапија кисеоником, коју не можете спровести у кућним условима. Ово не значи да ћете сигурно завршити на респиратору, али је кућном лечењу свакако крај.

И на крају бих додао нешто што, вођени логиком, и не би требало помињати, али нажалост, искуствено, мора.

Дувански (и други) дим гледајте да избегавате у потпуности. Он оштећује ћелије епитела дисајних путева и алвеола и тако помаже вирусима – закључио је у низу твитова које је поделио и који се увелико деле по друштвеним мрежама др Срђан Лукић.

За више информација о коронавирусу можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул. Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ