Србија

ГРАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Ако не будете поштовали ову одлуку Владе Србије, платићете казну од 150.000 динара

Фото: Pixabay.com

Уведене су и мере за све који не поштују обавезу самоизолације.

Сви који долазе из Италије, Шпаније, Аустрије, Швајцарске мораће да буду у карантину најмање 28 дана, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић и истакла да ће сви који буду кршили обавезу те самоизолације бити кажњени са 150.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не кућна изолација, карантин у трајању од 28 дана – рекла је Брнабић на конференцији за новинаре која је додала да је јутрос на састанку са министрима здравља, војске, унутраснсјих послова, државне управе и локалне самоуправе, договорила да се идентификују које ће то бити зоне карантина.

Преко Министарва спољних послова, дипломатско конзуларних представништава биће поново упућена молба и апел да грађани из ове четири земље не долазе у Србију.

– Уколико дођу у Србију мораће да буду 28 дана најмање у карантину. Остали грађани, 14 дана обавезне самоизолације, с тим што као кризни штаб сада имамо формулар за праћење грађана у самоизолацији, како би заједно и са Министарством унутрашњих послова, војском али и волонтерима и локалним самоуправама пратили да ли се та самоизолација у потпуности поштује – рекла је Брнабић.

Уводе се за сада новчане казнене мере за све који прекрше забрану самоизолације, а казна је, каже, максимално 150.000 динара.

Размишљало се, каже, да ли да се крене са новчаном или са затворском казном.

– Заиста је незахвално наше грађане који прекрше карантин стављати у затвор, а није ни безбедно у овом тренутку да не би уносили корона вирус у затворске јединице – рекла је Брнабић.

Ако се други пут прекрши обавеза о самоизолацији, онда ће се донети план за даље поступање, рекла је премијерка.

Брнабић се захвалила свим медијима, који су пренели пример мушкарца из Варварина који је био обавезан да буде у кућној изолацији, а ту обавезу је прекршио, те ће тужилашто даље поступати.

Упркос јасној подели одговорности и независности судства, тужилаштва, премијерка ће имати састанке са њима како би их замолила да нитније поступају у оваквим случајевима.

– Ово је ванредно стање. Сви заједно треба да се боримо и сви заједно треба да упутимо јасну поруку уколико неко не жели да поштује обавезујућу одлуку о самоизолацији да мора да буде кажњен зато што доводи у опасност све људе у тој локалној заједници – рекла је премијерка.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул. Др Суботића бр. 5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ