Свет

ИЗ СВЕМИРА НАМ СЕ ПРИБЛИЖАВА НЕШТО ГОРЕ ОД КОРОНЕ! НАСА тврди: Где овај астероид експлодира биће горе од Хирошиме (ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com

Астероид који иде по орбити која пресеца Земљину путању ускоро ће се приближити планети. На основу података које је прикупила НАСА, астероид је довољно велик да створи велику експлозију у атмосфери ако се заврши сударом планете.

Астероид који се приближава ако га тренутно надгледа НАСА-ин центар за студије објеката близу земље (ЦНОЕС). Према ЦНЕОС-у, астероид, који је идентификован као 2020 ЕФ, тренутно се креће ка Земљи брзином већом од 16.000 километара на сат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЦНЕОС је проценио да астероид има пречник од око 30 метара.

Према ЦНЕОС-у, 2020 ЕФ је Атен астероид, што значи да следи природну орбиту која прелази Земљин пут. Као што је назначено у НАСА-овом дијаграму орбите за 2020 ЕФ, астероид прати веома широку орбиту око Сунца и готово следи исту стазу као и Земља. Поред пресека, дијаграм такође показује више приближавања између 2020. ЕФ и планете.

Због своје величине, 2020 ЕФ највероватније неће ударити у планету. Уместо тога, астероид ће се вероватно распасти након уласка у атмосферу и изазвати експлозију на небу.

Нажалост, то не значи аутоматски да судар са 2020. ЕФ неће бити опасан за Земљу. Као што је показано током експлозије метеора 2013. године над градом Чељабинск у Русији, експлозије у ваздуху изазване астероидима могу бити веома опасне.

У зависности од њихове величине, експлозија из свемирских стена може ослободити енергију еквивалентну већем броју атомских бомби. Иако ће већи део експлозије апсорбирати атмосфера, преостала енергија би и даље била довољно снажна да оштети зграде и повреди људе на земљи.

Срећом, ЦНЕОС је приметио да 2020 ЕФ није у опасности да погоди Земљу током свог предстојећег проласка поред планете. Очекује се да ће се астероид приближити Земљи 18. марта у 11:15 сати. ЕДТ. За то време, астероид ће летети поред Земље са удаљености од 0,04241 астрономске јединице или отприлике 6,5 милиона км од центра планете.

Извор: Курир.рс/IBTimes

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ